2020 yılı için avukat danışmanlık ücreti, son yıllarda gelen zamlarla birlikte avukatların işlemlerini yapabilmesi ve yaşamlarını sağlayabilmesi için avukat danışma ücretlerinde zam beklenmektedir. Avukatların beklediği zam için çalışma yapan Türkiye Barolar Birliği 2020 yılın için avukatlık danışma ücretlerini resmi gazetede yayımlanmıştır. Resmi gazetede yayımlanan avukat danışma ücretleri ile beraber avukatlara başvurmak isteyen müvekkillerin ödeyecekleri avukat danışma ücretleri belirlenmiştir. Müvekkiller içinde önemli olan avukat danışma ücretleri Türkiye Barolar Birliği tarafından 1 saat için danışma için alınacak ücretlerin sınırlarını belirtmiştir. Bu şekilde müvekkillerin belirlenen ücretten fazla ücret ödememeleri sağlanmıştır.

Avukat Danışma Ücreti Nedir?

Avukat danışmanlık ücreti, müvekkilin belirli işlemler doğrultusunda ödemiş olduğu ücrettir. Müvekkilin danışma süresi ve yaptığı işlem doğrultusunda avukat danışma ücreti de değişebilir. Bu gibi durumlarda avukatlar tarafından size belirtilen veya Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ücretler üzerinden avukat danışma ücreti talep edilir. Avukatın yasal hakkı olan bu avukat danışmanlık ücreti müvekkilin sorumluluğundadır.

[[https://www.dirilispostasi.com/2020-anlasmali-bosanma-ucreti-ne-kadar-hbrk1]]

Avukat Danışmanlık Ücreti Ne Kadar ?

Avukat danışmanlık ücreti yeni yıl için Türkiye Barolar Birliği tarafından resmi gazetede yayımlanmıştır. Kategorilere ve şartlara bağlanan avukat danışma ücretlerinin alt ve üst sınırları belirlenmiştir. Resmi gazetede yayımlanan avukat danışmanlık ücretleri şu şekilde belirtilmiştir:

Müvekkilin büroda 1 saat avukata danışması halinde talep edilecek ücret 450 TL’dir. Müvekkilin büroda yapacağı görüşmede 1 saati aşımı durumunda her 1 saat için 270 TL talep edilmektedir. Avukatın müvekkilin çağrısı üzerine gidilen yerde yapacağı danışma ücreti 935 TL olarak belirlenmiştir. Avukatın çağrı üzerine gittiği yerde yapacağı görüşmede her 1 saat aşımında avukat tarafından müvekkilden ilk 1 saat ücretine ek 460 istenmektedir.

Hangi Durumlarda Avukatlık Danışma Ücreti Talep Edilir?

Avukatlık danışma ücretinin talep edileceği 2 durum söz konusundur. Bunlardan biri avukatlık işlemi için bürolara başvuranlardan diğeri de avukatlık işlemi için müvekkilin araması ile belirlenen yerde yapılan danışma işlemidir. Belirlenen iki durum içinde farklı fiyatlandırma yapılmaktadır. Bürolardan yapacağınız görüşmelerde istenen tutar müvekkilin istediği yerde yapılacak görüşmelere göre daha azdır.  Örneğin ihtiyaç durumunda bürolara başvurulması halinde avukatın müvekkilden isteyeceği ücret ilk 1 saat için 450 TL, aynı ihtiyacım için avukatı bulunduğum yere veya belirlediğim bir yere çağırmam halinde avukatın benden talep edeceği avukat danışma ücreti ilk 1 saat için 935 TL’dir. İlk 1 saat için avukat danışma ücreti arasındaki fark ile birlikte saat aşımı içinde farklı tarife uygulanmaktadır.

2020 Arabuluculuk Şartları Nelerdir?

Güncel

Habere Git

Diğer Avukat Ücretleri Nelerdir?

Avukatların müvekkillerinden talep ettikleri diğer ücretler şu şekildedir:

Müvekkillerin davaları için uygulanan dilekçe, ihbarname ve protesto gibi işlemler için 685 TL istenmektedir. Kira ve satış sözleşmeleri için 900 TL istenmektedir. Miras sözleşmesi, boşanma sözleşmesi, vasiyet gibi işlemler için müvekkillerinden 2.370 TL istenmektedir. Müvekkilin dosyası Yargıtay tarafından görülmesi halinde 4.950 TL istenmektedir. Ülkeler arası olan yargılamalarda 9.250 TL ile 16.000 TL arasında ücret istenmektedir.

Belirtilen tutarlarda görüldüğü gibi davanın tarafları, statüsü ve uygulanma şekline göre fiyatlarda değişiklik görülmektedir. Girilecek davanın zorluğu ile orantılı şekilde avukat ücretleri de artmaktadır.

Avukata Neden Danışılır?

Günlük yaşantımızda avukatın yeri kişisel hakların korunması açısından önemlidir. Avukatlara genel olarak danışma konuları şu şekilde oluşmaktadır:

Kişisel hak ve özgürlüklerin tanımlanması, Kamusal alandaki cezai uygulamaların tespit edilmesi, Ticari ve kişisel borçların yapılandırılması, Boşanma ve nafaka gibi davalarda müvekkillerine yardımcı olmaktadır.

Belirtilen danışma konularından herhangi biri için avukatlara danışabilirsiniz. Avukatlara bu konular hakkında danışmanız halinde Avukat danışmanlık ücreti istenmektedir.

Diriliş Postası olarak birbirinden farklı konularda bilgi amaçlı sunulan bu içerik serimizde Avukat Danışma Ücreti konusundan bahsettik. Dilerseniz faydalı bilgiler sayfamızı ziyaret ederek farklı konular arasından merak ettiklerinize göz atabilirsiniz. Günün son dakika haberleri ve önemli gelişmeleri için son dakika sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim