Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Genelgede, ölümcül virüsün halk sağlığı açısından oluşturduğu riskleri yönetebilmek adına sosyal hareketliliği ve kişiler arası teması azaltarak sosyal izolasyonun mutlak şekilde sağlanması gerektiği vurgulandı. Aksi takdirde virüsün yayılımının hızlanarak vaka sayısı ve tedavi gereksinimi artırarak vatandaşların hayatlarını kaybetme riskinin yükseleceği, toplum sağlığı ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına neden olacağı belirtildi.

TOPLU İFTAR VE SAHUR ETKİNLİĞİ YAPILAMAYACAK

İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliği’ne gönderdiği ‘Ramazan Tedbirleri’ başlıklı genelge ile yeni tip koronavirüs Kovid-19 Salgını nedeniyle Ramazan ayında vatandaşların toplu katılım gösterdiği iftar, sahur gibi kalabalık grupların bir araya geldiği çadırlara müsaade edilmeyecek. Ramazan davulcularının salgın riskini gezerek yayma riskine karşı bu yıl Ramazan’da davulcuların bahşişini yerel yönetimler karşılayacak. Ramazan davulcularının tek tek vatandaşlardan bahşiş toplama faaliyetine izin verilmeyecek.

FIRINLARDA ÜRETİM VE SİPARİŞ İFTARDAN 2 SAAT ÖNCE DURDURULACAK

Ayrıca, Ramazan ayı boyunca türbe ziyaretleri kısıtlanacak. Belediyeler 3 saat önceden trafik yoğunluğu dikkate alarak iftar saatlerinde toplu taşımada araç ve sefer sayısı artırabilecek. Ramazan ayının klasiği olan vatandaşların iftar ve sahurlarında afiyetle tükettiği pide için fırınlar sipariş usulü çalışacak. Siparişler iftardan 2 saat önce alınmış ve pide teslim edilmiş olacak. Böylece salgının yayılma riskini arttırabileceği düşünülen pide kuyruklarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Ülke geneli dev denetim

İçişleri Bakanlığınca ülke genelinde 3 bin 321 noktada 52 bin 220 personelin katılımıyla dün 15.00-00.00 saatlerinde denetim gerçekleştirildi. 81 ilin tamamında gerçekleştirilen uygulamalarda, Kovid- 19 salgınını ve Ramazan ayını bahane ederek fahiş fiyat uygulaması yapan firma/işletmelere yönelik denetimler yapıldı. Fırsatçılık yapan iş yerlerine yönelik adli ve idari işlem uygulandı. Denetimlerde mahalle ve semt pazarlarının yanı sıra tedbir amaçlı kapatılan işletmelerin açık olup olmadığı da kontrol edildi.

Mezarlık ziyaretleri kontrollü olarak yapılacak. Giriş ve çıkışlar ayrı olarak planlanacak. Arife günü ve bayram günlerinde mezarlıklara giriş ve çıkışlarda ateş ölçümü yapılacak. Sosyal mesafe ve maske kullanımıyla alakalı tedbirlerin uygulanıp uygulanmadığı denetlenecek.

Editör: TE Bilisim