Diriliş Postası muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılı sonrası oluşan kaos ortamında beliren ve uzun yıllar dünyaya korku saçan DEAŞ lideri Ebu Bekir el Bağdadi önceki gün ABD’nin düzenlediği operasyonda öldürüldüğü duyuruldu. Daha önce de Bağdadi’nin öldüğü yönünde açıklamalar yapan ABD, DEAŞ ile mücadeleyi bahane göstererek bölgede YPG/PKK unsurlarının güçlenmesine sebep oldu.

Trump, söz konusu gelişmeyi “tüm kötülüklerin sonu” edasıyla dünyaya duyurdu. Amerika’nın önde gelen gazetelerinden New York Times’da yayınlanan bir analiz, Bağdadi ve onun ardılı olduğu öne sürülen kişilerin öldürülmesini başarı olarak görse de, bu terör örgütünün dünya çapındaki saldırılarını durdurmayacağını öngörüyor.

HİÇ BİTMEYEN İSTİKRARSIZLIK

Söz konusu yazıda, Suriye ve bölgede hiç bitmeyen istikrarsızlığın bu tür terör örgütlerinin yaşaması için uygun fırsatı doğurduğu, Bağdadi öldürülse bile, yeni lider ve yönetim biçimi altında DEAŞ’ın yaşamına devam edeceği dile getirildi. Dolayısıyla New York Times, ABD Başkanı Trump’ın çok önemli bir gelişme diye duyurduğu Bağdadi’nin ölümünün, o kadar da kutlanacak bir şey olmadığı görüşünde. Bu görüşe destekleyici argüman olarak, Suriye’deki kaotik durumun devam ettiği, milyonlarca Suriyelinin mülteci olarak çevre ülkelere dağıldığı, mevcut durumun DEAŞ benzeri örgütlere eleman bulmak için mükemmel bir ortam hazırladığı da hatırlatılıyor.

HDP PROPAGANDAYA ORTAK OLDU

Öte yandan ABD’deki Yunan ve Ermeni lobisi bağlantılı, YPG/PKK sevici senatörler ve yayın kuruluşları, Bağdadi’nin ölümünün ardından “Türkiye ona çok yardım etmişti” yalanını hep bir ağızdan yaymaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu örgütle ittifak kurduğu iddia edildi. HDP’nin ABD temsilciliği de söz konusu yayın akımına ortak olarak bu içerikleri sosyal medyada paylaştı. HDP’nin ABD temsilcisi Giran Özcan Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Bağdadi’nin öldürüldüğü operasyona katkıda bulunduğu öne sürülen Suriye PKK’sına övgüler düzerek “İnsanlık adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim