Ayasofya’nın ibadete açılıp açılmamasıyla ilgili davanın görülmesine Danıştay’da sona erdi.

Alınan bilgiye göre Danıştay kararını daha sonra açıklayacak. Bu kapsamda karar, en geç 15 gün içerisinde açıklanması bekleniyor.

“SAHTE İMZA” İDDİASI

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya’nın camiden müzeye çevrilmesine ilişkin 1934’te alınan Bakanlar Kurulu kararının ‘iptali’ istemiyle 2016’da Danıştay’a dava açmış, karardaki Mustafa Kemal’e ait imzanın “sahte” olduğunu ileri sürmüştü.

HUKUKİ SÜREÇ

Danıştay 10. Dairesi, 24 Haziran 2005’te söz konusu Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurma istemini reddetmişti. 2008’de Ayasofya Camisi’nin müze olarak kullanılmasında ‘hukuka aykırılık’ bulunmadığı işaret edilerek, dava düşmüştü.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Daire’nin kararını onamıştı. Dernek, 2016’da tekrar Danıştay’a dava açmıştı. Derneğin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı ‘bireysel başvuru’ hakkında ise 2018’de karar verilmişti. Yüksek Mahkeme, Ayasofya’nın namaz kılınması için ibadete açılması yönündeki talebin reddedilmesi nedeniyle din ve vicdan hürriyetinin ihlâl edildiği iddiasıyla yapılan başvuruyu, “İncelenmeksizin kişi bakımından yetkisizlik” nedeniyle kabul edilemez bulmuştu.

“GEREKEN NEYSE YAPILIR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili şunları söylemişti:

“Bu ülkenin dinamiklerinde tutuşan yanan bir şey var. Öyleyse şu anda biz hukuk devleti olarak Danıştay`ın kararını bekliyoruz. Karardan sonra atılması gereken adım neyse ona göre gereken adımlar atılır.”

Editör: TE Bilisim