Diriliş Postası/Ankara

Suriye’de çatışmaların azaltılması ve bu ülkedeki ihtilafa kalıcı çözüm bulunması amacıyla başlatılan Astana Süreci’nin garantörleri Türkiye, İran ve Rusya’nın dışişleri bakanları arasında önceki gün telekonferansla gerçekleştirilen toplantıda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’e, Türkiye’nin devam eden terör eylemlerinden ve el’an süren PKK/YPG’yi meşrulaştırma girişimlerinden duyduğu rahatsızlığı iletti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Suriye’de çatışmaların azaltılması ve bu ülkedeki ihtilafa kalıcı çözüm bulunması amacıyla başlatılan Astana Süreci’nin garantörleri Türkiye, İran ve Rusya’nın dışişleri bakanları arasındaki toplantıların yedincisinin, önceki gün telekonferans yoluyla gerçekleştirildiği belirtildi.

SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VURGUSU

Toplantıda, Suriye bağlamında Kovid-19’la mücadele, İdlib ve Fırat’ın doğusu başta olmak üzere arazideki gelişmeler, siyasi süreç, insani durum ve sığınmacıların geri dönüşü konularının ele alındığı bildirilen açıklamada, “Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğine dair bağlılık vurgulanmıştır.” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, toplantıda, Türkiye’nin, Kovid-19’un Suriye’de yayılmasının önlenmesine atfettiği önemin ve bu amaca yönelik uluslararası çabaların eş güdüm içinde artırılması gerekliliğinin altını çizdiği belirtildi.

Bu kapsamda Suriye’ye, Türkiye üzerinden yürütülen insani yardım faaliyetlerinin kesintisiz şekilde sürdürülmesi ihtiyacına dikkat çekilen açıklamada, toplantıda tarafların, 5 Mart 2020 tarihli “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki Durumun İstikrarlaştırılmasına İlişkin Muhtıraya Ek Protokol” sayesinde bölgede gerginliğin azaltılmasından duyulan memnuniyet dile getirildi.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜ MEŞRULAŞTIRMA GİRİŞİMLERİ

Açıklamada, Bakan Çavuşoğlu’nun, ek protokolle tesis edilen ateşkesin kalıcı hale getirilmesinin önemine işaret ettiği, bu kapsamda, Türkiye’nin attığı adımlar hakkında bilgi verdiği ve kalıcı ateşkesin, siyasi sürecin ilerletilmesi bakımından da temel gereklilik olduğuna dikkat çektiği aktarıldı. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Bakanımız, PKK/YPG terör örgütünün, Fırat’ın doğusunda oldubittiler yaratma teşebbüslerinin tarafımızca akim bırakılmasını takiben sahada yürüttüğümüz istikrarlaştırma faaliyetleri hakkında mevkidaşlarını bilgilendirmiştir. Ayrıca, 22 Ekim 2019 tarihli muhtırada üzerinde mutabık kalınan bölgeden PKK/YPG’nin tamamen çıkartılamamış olmasının da etkisiyle devam eden terör eylemlerinden ve el’an süren PKK/YPG’yi meşrulaştırma girişimlerinden duyduğumuz endişeyi dile getirmiştir.”

GERİ DÖNÜŞLER İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Açıklamada, toplantıda, tarafların Anayasa Komitesi görüşmelerinin üçüncü turunun mümkün olan en yakın zamanda yapılması temennisinde bulundukları da aktarıldı. Bakan Çavuşoğlu’nun toplantıda ayrıca, ihtilaf nedeniyle yerlerinden edilen Suriyeli sığınmacıların geri dönüşleri hususunda gerekli çalışmaların sürdürüleceğini belirttiği de ifade edildi.

Editör: TE Bilisim