Diriliş Postası Muhabiri Sümeyye Aksu/Ankara

Ipsos’un  “Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması”nın dördüncü dönem özet sonuçlarına göre, her 10 vatandaştan 9’u Covid-19’a yakalanmaktan endişe duyuyor ve araştırmaya katılanların yüzde 70’ı salgın sona erse bile hayatın değiştiği kanaatinde.

Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik

Ipsos’un düzenli olarak gerçekleştirdiği “Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması”nın dördüncü dönem özet sonuçları açıklandı.  Araştırmaya göre, vakanın ilk görüldüğü hafta salgının bir kaç ay sonra kontrol altına alınacağını düşünenlerin oranı yüzde 45 iken, 2- 6 Nisan’da bu oran yüzde 40’a düştü. Salgının altı ay veya daha fazla zamanda kontrol altına alınacağını belirtenlerin oranı ise Mart ayının ilk haftası yüzde 24 olurken, Nisan ayının ilk haftasında bu oran yüzde 37’ye yükseldi.

Koronavirüsle değişen sosyal hayat

Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, Ipsos’un düzenli olarak gerçekleştirdiği Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırmasının 4. Dönem özet sonuçlarını değerlendirirken, koronavirüs salgını sürecinde, sosyal hayatla birlikte tutum ve davranışlarda değişlik görüldüğünü belirtti. Gedik, “Araştırmamızın dördüncü dönem sonuçları gösteriyor ki salgın konusundaki endişe düzeyi oldukça yüksek. Kendi kendini izole edenlerin sayısı iki hafta önce zirveyi görmüştü, o zamandan bugüne çok az hareketlilik gözlemledik. Genel olarak baktığımızda bunu şöyle okuyabiliriz: Araştırmayı yaptığımız ülkelerde sadece hükümetler önlem almıyor, vatandaşlar da kurallara çoğunlukla uyarak evde kalmayı destekliyor.” diye konuştu.

EN KÖTÜMSER ÜLKELER İNGİLTERE, AVUSTRALYA, JAPONYA

Ipsos’un Türkiye’nin yanı sıra 15 ülkede toplam 28 bin kişi ile gerçekleştirdiği global kamuoyu nabzı araştırmasına göre ise salgının Haziran ayına kadar kontrol altına alınması konusunda, Avusturalya yüzde 32, Birleşik Krallık yüzde 27 ve Japonya yüzde 19 ile en kötümser ülkeler sıralamasında ilk üçü paylaşıyor. Salgının Haziran ayına kadar kontrol altına alınacağı konusunda en iyimser ülkeler sıralamasında ise yüzde 92 ile Vietnam, yüzde 85 ile Brezilya ve yüzde 84 ile Meksika ilk üçte yer alıyor.

Hayatı değiştirecek

Araştırmaya göre, insanlar, sokağa çıkmaya, normal hayata dönmeye özlem duyuyor fakat salgın sona erse bile hayatın ciddi bir şekilde değiştiğini düşünenlerin oranı oldukça yüksek. Türkiye’de kamuoyunun yüzde 70’i koronavirüs salgını bir süre sonra sona erse bile hayatın ciddi bir şekilde değiştiğini belirtiyor.

EVDE KALANLARIN ORANI DÜNYADA ZİRVEYİ GÖRDÜ

Ipsos Global araştırmasına göre, ise her beş kişiden dördü kendi izolasyonunu sağlayarak evde kaldı. Bu konuda en çok görüş bildiren ülkeler ise, yüzde 95 ile İspanya, yüzde 94 ile Vietnam, yüzde 90 ile Fransa, yüzde 89 ile Brezilya, yüzde 88 ile Meksika, yüzde 85 ile Rusya, yüzde 84 ile ABD ve Hindistan oldu.

Editör: TE Bilisim