Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Yunanistan, Türkiye karşıtı siyaetini önceki günkü NATO Savunma Bakanları Toplantısı’na da taşıdı. Brüksel’deki NATO Karargahı yerine ilk defa video konferans yöntemiyle düzenlenen zirveye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da katılmıştı. Yunan Milli Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos, Türkiye’nin Ege adalarına mültecileri göndermeyi devam ettiğini öne sürerek bu akınla mücadele etmek için uluslararası toplumdan yardım istedi. Koronavirüs salgınını da işin içine katarak bir anlamda meseleyi “Türkiye virüslü insanları sınırlarımıza yolluyor”a getirdi. Yunan kamuoyunda hafta boyunca bu yönde geniş çaplı bir propaganda faaliyetlerine başvurulmuştu.

Bakan Akar hedefe konuldu

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, Yunanistan’ın silahsızlandırma kuralına uymayarak garnizona çevirdiği 16 Ege adasının silahtan arındırılması gerekliliğini NATO zirvesinde hatırlattı. Bu gelişme, Yunan medyasında “Türk Bakan’dan provokasyon” şeklinde yankı bulurken, Türkiye karşısında argüman üretmeye çalışırken her fırsatta dillendirilen “uluslararası hukuk” kelimesi bu kez hasıraltı edildi.

ZORBALIĞA YALAN HABER ETİKETİ

Panayotopulos’un NATO toplantısında Türkiye’yi kötüleme faaliyetleri bununla da sınırlı kalmadı. Ankara’nın Avrupa’ya gitmek isteyen göçmen ve mültecilere engel olmayacağını 29 Şubat’ta açıklaması sonrası kitleler Yunan sınırına akın etmişti. Bu süreçte Yunanistan tarafından dövme, iltica kabul etmeme, zorla geri itme gibi faaliyetler tüm dünya medyası tarafından kayıt altına alınmıştı. Yunan Bakan Panayotopulos, tüm bunların Türkiye kaynaklı yalan haber operasyonu olduğunu iddia etti ve bu sözde operasyon ile başarı ile mücadele ederek yalanları tek tek boşa çıkardıklarını öne sürdü.

Sadece Avrupa değil ABD’nin de koronavirüsten kırıldığı, Amerika’da bu virüs kaynaklı ölümlerin 30 bini geçtiği bir ortamda Yunanistan’ın “Sınırlarımıza destek yollayın” çağrısının ne derece karşılık bulacağı merak konusu.

2 BİN 300 KİŞİ ANA KARAYA GİDİYOR

Öte yandan Yunan hükümeti, koronavirüs önlemleri kapsamında Midilli adasındaki Moria kampına da el attı.

Çocuklar, yaşlılar, hamileler gibi hassas grupta bulunan 2 bin 300 kişinin ana karaya intikal edilmesi kararlaştırıldı. Atina, bu kamptaki insanlık dışı koşullar nedeniyle Avrupa medyasında sıklıkla eleştiri oklarının hedefi oluyor.

Editör: TE Bilisim