Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Haftalardır “Türkiye’de niçin yasak ilan edilmiyor? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan halkın sağlığını küçümsüyor” tarzı haberler yapılan Batı medyasında, hafta sonu için getirilen ve sadece 31 büyükşehirde geçerli olan sokağa çıkma yasağı sonrası eleştiriler başladı. Yasağın gece yarısına kısa bir süre kala duyurulması market ve bakkallarda yoğunluğa sebep olurken, uluslar arası yayın kuruluşları da kara propaganda için kameralarla iş başındaydı.

ALGI OPERASYONU YAPILDI

Fırınların, sağlık kuruluşlarının, eczanelerin açık olacağı bildirilmesine rağmen panik halinde stok yapmaya çalışan bilinçsiz halkın görüntülerini çeken, The Economist, BBC gibi Batı’nın önde gelen yayın kurumlarının muhabirleri, fırınların önündeki kuyrukları sosyal medya hesaplarından paylaşarak “yasağı 2 saat önce duyurmak kötü fikirdi” yorumları yaptı.

İMAMOĞLU VE KAFTANCIOĞLU’NA ÖVGÜ

Fırınların yasak süresince açık olacağı detayı ise sansürlenerek algı operasyonuna imza atıldı. Yunan medyası ise İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yasağı eleştiren yorumlarını manşetlere çıkardı. Gelişme, “İmamoğlu yasağa karşı” şeklinde görüldü. CHP’nin İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun yasağı eleştiren tweetleri de Türk düşmanı kitle tarafından beğenilerek paylaşıldı.

YASAĞA UYMAMA CEZASINI BİLE ÇARPITTILAR

Yunanistan’da ırkçı medya ise sokağa çıkma yasağını “Diktatör Erdoğan rejimi” kara propagandası için kullanma yolunu seçti. “Türkiye’de yasak” türü başlıklarla bu algının oluşması çabası sarf edildi. Sokağa çıkma yasağına uymayanlara 3 bin 150 lira idari para cezası kesilme kararı da son derece olumsuz bir şeymiş gibi servis edildi.

SÜREÇ NASIL GELİŞMİŞTİ?

İçişleri Bakanlığı, koronavirüs önemleri kapsamında 10 Nisan saat 24.00’den 12 Nisan günü saat 24.00’e kadar büyükşehir statüsündeki 30 il ve Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı getirildiğini duyurdu. Daha önce de 65 yaş üstü ve 20 yaş altındaki vatandaşlara yasak getirilmişti. Ancak ekmek üretiminin yapıldığı fırınlar, tüm sağlık ürünleri ve tıbbi malzemelerin üretiminin yapıldığı yerler, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları ve eczanelerin açık olacağı belirtilmişti. Yasağın sadece 2 saat önce duyurulması ve hayati kurumların açık olacağının belirtilmesinde geç kalınması, halkın bilinçsizliğiyle perçinlendi. Özellikle fırınların önünde izdiham yaşanmasına neden oldu.

Koronavirüsün yayılmasını önlemek için uygulanan sosyal mesafe kuralı da bu kargaşa sırasında rafa kalktı.

Editör: TE Bilisim