Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ı Ermenistan işgalinden kurtarmasından sonra Nahçıvan koridorunun açılması, Doğu Anadolu’da memnuniyetle karşılandı.

Nahçıvan koridoru ile Türkiye ve Orta Asya hattı kurulacağını belirten sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Bakü- Tiflis- Kars güzergahına güçlü destek oluşturarak, tarihi İpek Yolu’nun canlanmasına çok önemli katkı sağlayacağını söyledi.

“İŞGALİN SON BULMASI EN ÖNEMLİ KAZANIM”

Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan anlaşmada kurulması öngörülen Nahçıvan koridoru kapsamında Azerbaycan’ın karadan bölgeye bağlantı kurması, Türkiye’nin doğusundaki kentlerde yaşayanları da umutlandırdı. Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Tanrıver, Dağlık Karabağ harekatının en önemli kazanımının Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarını kurtarması, bunun yanında Nahçıvan ile Azerbaycan arasındaki koridorun açılması olduğunu belirtti.

Nahçıvan Koridoru.

“İPEK YOLU CANLANACAK”

Nahçıvan koridorunun ekonomi ve turizm alanlarındaki ilişkiler bakımından yeni bir devrin kapısı olacağını kaydeden Tanrıver, “Bakü- Tiflis- Kars güzergahına güçlü destek oluşturarak tarihi İpek Yolu’nun canlanmasına çok önemli katkı sağlayacaktır. Ülkemizin Türk devletleriyle bugüne kadar kurmuş olduğu bütün girişimler bu tarihten sonra yeni bir anlam kazanacak ve bu durum siyasi avantajlarının yanında tamamen sınır olduğumuz bu büyük coğrafyayla ekonomik faaliyetlerimizde ve ticari iş birliklerimizde de büyük bir canlanma yaşanacaktır. Zira bu koridor Orta Asya’dan Hazar üzerinden direkt Türkiye’ye ulaşımı açarak Türk dünyasının haritada da bütünleşmesini sağlayacak ve bu durum gerek jeopolitik ve gerekse ekonomik anlamda ülkemiz ve bölgemiz açısından birçok avantajı içinde barındıran yeni bir dönemi başlatacaktır” dedi.

“BAKÜ’YE KARAYOLU İLE GİDEBİLECEĞİZ”

Yeni bir ekonomik dünya kurulduğuna dikkat çeken Tanrıver, “Bugüne kadar bölge illerimizin Orta Asya ülkeleri ile olan ulaşım bağlantısı Gürcistan üzerinden kurulmasından dolayı ekonomik ve ticari bağlamda potansiyelin çok altında az istifade ediyorduk. Burada açılacak koridor Azerbaycan pazarına kara yolu ile ulaşmamızı sağlamasının yanında, Türkiye ile Türk dünyası kara yolu ile kesintisiz bir bağlantı kurulmuş olacak. Nahçıvan koridoru ile Iğdır’ın Aralık ilçesindeki Dilucu Sınır Kapısı’ndan aracımızla Nahçıvan’a geçtiğimiz zaman Bakü’ye kadar kara yolu ile gidebileceğiz. Bu koridor üzerinde karayolu ulaşımının yanında yapılmasında fayda olan demir yolu bağlantısı sayesinde, lojistik anlamda şartlarımız daha iyileşecektir” diye konuştu.

“TİCARET 3-4 KATINA ÇIKACAK”

‘İki devlet tek millet’ olan Türkiye ile Azerbaycan arasındaki mesafenin artık yakınlaştığını belirten Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Alpaslan ise “Bölge illerinin ithalatı ve ihracatı açısından son derece önemli bir gelişme. Bu konuda ciddi anlamda mutlu ve sevinçliyiz. Ağrı’nın bugün 130 milyon lira olan dış ticaret hacmimizi 3- 4 katına çıkaracağız. Çünkü bu koridorla önümüzden çok önemli engeller kalkmıştır.” dedi.

Nahçıvan koridoruyla yeni dönemin kapısı aralandı: Türkiye-Orta Asya hattı kurulacak

Dünya

Habere Git

Editör: TE Bilisim