ABD’nin Kudüs’ü “yasa dışı” şekilde “İsrail’in başkenti” olarak tanımasına ve İsrail’in ilhak kararlarına sert tepki gösteren Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, bu iki ülkenin “Filistin’in haklarına karşı savaş ilan ettiğini” vurguladı.

Maliki, BM Cenevre Ofisine Akredite Basın Mensupları Birliğinin (ACANU) video konferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında konuştu.

ABD ARABULUCU OLAMAZ!

Maliki, “Bunlar, sadece Oslo Anlaşmasını değil, iki devletli çözümü de öldürüyorlar, Filistin Devleti’nin kuruluş olasılığını öldürüyorlar. Sonuç olarak Filistin halkının tutkusunu tümüyle ortadan kaldırıyorlar. O zaman elbette, bu gerçekten bir savaş ilanıdır.” diye konuştu.

ABD yönetimini, İsrail ile aralarında barış için tek arabulucu olarak kabul edemeyeceklerini altını çizen Maliki, “ABD taraf tuttu. Şimdi tam anlamıyla İsrail’in pozisyonuna uygun hareket ediyorlar. Onlara güvenmiyoruz. Sonuç olarak, ABD artık dürüst bir arabulucu değil. Artık bundan sonra da arabulucu olamazlar.” değerlendirmesinde bulundu.

“SIRTINI YÜZYILIN ANLAŞMASINA DAYIYOR”

Maliki, Filistin makamlarının Birleşmiş Milletler’in (BM) tüm karar tasarılarını kabul eden taraf olduğunu, bunun aksine İsrail’in BM’nin tüm kararları ve uluslararası hukuku ihlal ettiğinin altını çizerek, şunları söyledi:

“Şimdi yeni kurulan İsrail hükümeti açıkça ve resmi olarak Filistin Devleti topraklarının ilhakını ilk öncelikleri olarak ilan etti. Bunu başarmaları demek Filistin’in haklarına karşı savaş ilanıdır. İşgalci rejim, ABD yönetimi tarafından ileri sürülen ve bizim tamamen reddettiğimiz sözde yüzyılın anlaşmasına sırtını dayıyor.”

“KENDİNİ AKLAMA ÇABASINDA”

Maliki, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “ilhak kararını uygulama niyetinde olduğu” yönündeki açıklamalarına ilişkin de “Gerçekten, kendisini İsrail mahkemelerinde karşılaştığı yolsuzluk gibi pek çok suçlamalardan kurtarmaya çalışıyor. Bu ilhak kararını uygulama kararı kendi hayatını ve siyasi kariyerini kurtarmanın tek yolu. Ama, bunun bedelini de biz ödüyoruz.” ifadelerini kullandı.

MÜZAKERE İÇİN MOSKOVA MASASI

Maliki, Rus bir gazetecinin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yeni bir dörtlü müzakereye ev sahipliği yapması durumunda bu toplantıya katılıp katılmayacağı yönündeki sorusuna şu cevabı verdi:

“Başkan Putin’e güveniyoruz. Böylesine bir toplantının somut sonuçlar doğuracağına inanıyorsa, bu bizi müzakere masasına geri getirecek. Eğer Başkan Putin, böylesi bir toplantının ilhak planının sona erdireceğine inanıyorsa, evet o zaman Moskova’ya üçüncü kez neden gitmeyelim. Umarım bu toplantı gerçekleşir.”

Editör: TE Bilisim