Birleşmiş Milletler (BM) isimli çatı kuruluşunun hiçbir fonksiyonu olmadığı çatışmaların odağındaki Libya’da bir kez daha ortaya çıktı. BM’nin en güçlü ülkeleri arasında yer alan ABD ve Rusya’nın yanı sıra Fransa, Mısır, İsrail, Yunanistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) BM’nin Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin meşru kabul etmesine, Libya’da Hafter’in yanında konumlandı. Söz konusu ülkelerden Rusya, BAE, Yunanistan ve Mısır gibi ülkeler Hafter’e açık ve doğrudan destek verirken, ABD ve İsrail ise BAE ve Mısır üzerinden gizli destek veriyor. Rusya’nın Hafter’e açıkça destek vermeye başladığı dönemde kendini geri plana atan ve sahadaki gelişmeleri takip eden ABD, uzun süre sonra ilk kez denkleme dahil olma ihtiyacı hissetti.

ABD’Lİ HEYET HAFTER’LE GÖRÜŞTÜ

Londra merkezli Şarku’l Avsat gazetesinin Hafter’e yakın bir kaynağa dayandırdığı habere göre, ABD’den bir askeri heyetin darbeci Hafter’le gizli bir görüşme yaptığını duyurdu. İddiaya göre Hafter’le görüşen ABD heyeti, Hafter’e “yeni bir ateşkes anlaşmasını kabul etmesi, petrol hilali bölgesinden tüm askeri varlığını çekmesi ve bu bölgede Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Avrupalı bir barış gücünün bulunmasını kabul etmesi” teklifinde bulundu. Söz konusu kaynak, ABD heyetini Hafter için “son şans” olarak nitelendirdi.

ABD’NİN DERDİ PETROL

Hafter’in günden güne Rus güdümüne girdiğine inanan ABD, Hafter’in bölgede petrol üretimini durdurma girişimlerini tehdit olarak algıladı. ABD’nin Trablus Büyükelçiliği, pazar günü yayımladığı açıklamada, Hafter güçlerinin petrol üretiminin durdurulacağına yönelik yaptığı açıklamalardan “rahatsızlık duyduğunu” kaydederek, “Libya ekonomisini baltalayanların ve askeri gerilimi tırmandıranların izole edileceği ve yaptırım tehlikesiyle karşılaşacağı” uyarısında bulunmuştu. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da yaptığı yazılı açıklamada, Hafter için savaşan Rus Wagner grubunun başında bulunan Rus iş adamı Yevgeniy Prigozhin ile ilişkili kuruluş ve kişilere yönelik yaptırım kararı aldıklarını açıklamıştı.

FRANSA VE MISIR: TÜRKİYE ÇEKİLSİN

Hafter’e silah ve askeri mühimmat desteği veren Fransa ve Mısır ise sürekli olarak “Yabancı güçler çekilsin” açıklaması yapıyor. Darbeci Sisi ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Çarşamba günü bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ve görüşmede Libya’daki gelişmeleri ele aldığı duyuruldu. Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bessam Radi, görüşmeye dair yaptığı açıklamada, Libya’daki hedeflerinin korunması için örgütler ve silahlı milisler kullanan yasa dışı dış müdahaleleri durdurulmasının önemi konusunda anlaşmaya varıldığını belirtti. Uzmanlar açıklamada yer alan “yasa dışı dış müdahaleler” ile Türkiye’nin meşru hükümete verdiği desteğin kastedildiğini belirtiyor. Hafter’e doğrudan paralı asker temin eden Rusya’dan da zaman zaman benzer açıklamalar geliyor.

SİSİ KABİLELERİ EĞİTMEK İSTİYOR

Libya’nın içişlerine açıkça müdahale girişiminde bulunan darbeci Sisi, Kahire’de Libyalı aşiret liderlerini ağırladı. Yapılan açıklamaya göre, meşru hükümetin Sirte’ye yönelik operasyonlarına karşı eli kolu bağlı beklemeyeceklerini belirten Sisi, kabile liderlerine, “Ulusal bir ordu” çatısı altına girmelerini tavsiye etti. Söz konusu oluşum için destek vermeye hazır olduğunu belirten Sisi, Mısır’ın Libyalı kabile mensuplarını misafir etmeye ve eğitmeye hazır olduğunu aktardı. Libya Dışişleri Bakanlığı ise Sisi’nin söz konusu girişimini Libya’nın “iç işlerine apaçık müdahale” olarak nitelendirdi.

“AVRUPA SAMİMİ DEĞİL”

Söz konusu açıklamaların samimiyetsizliği bu kez ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı David Schenker’in tepkisiyle karşılaştı. Alman Marshall Fonu adlı düşünce kuruluşunun düzenlediği bir panelde konuşan Schenker, Avrupalıların Libya’daki çatışma ve bu ülkeye uygulanan silah ambargosu konusunda samimi olmadıklarını dile getirdi. Avrupalıların sürekli BM’nin uyguladığı silah ambargolarına katkı sağlamak üzere Akdeniz’de icra ettikleri faaliyetlerle böbürlendiğini belirten Schenker, “Yaptıkları tek engelleme, Türk ordusunun Libya’ya gönderdiği malzemelere karşı. Kimse Emirliklerin (BAE) uçaklarını engellemiyor. Kimse Mısırlıları engellemiyor” diye konuştu. Avrupa ülkelerinin hiç olmasa darbeci Hafter’e destek veren Rus özel güvenlik şirketi Wagner Grubunu yaptırım listesine alabileceğini kaydeden Schenker, “Belki de bu konuda Rusya’dan gelecek yanıttan çekiniyorlar. Ancak orada (Libya) daha güçlü ve daha ciddi bir rol almazlarsa bu iş daha çok uzayacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim