Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Doğu Akdeniz’de gerginlik, Türkiye-Yunanistan/Güney Kıbrıs Hattı’nın dışına çıkıyor. Yunanlar’ı ve Rumlar’ı açıktan destekleyen İsrail de artık oyunun sahada aktif bir parçası…

Yavuz ve Fatih sondaj gemilerinin Doğu Akdeniz’de sondaj faaliyetleri yürüttüğü bölgeye girmeye çalışan bir İsrail sondaj gemisinin, Türk donanması tarafından uzaklaştırılması büyük yankı uyandırdı. İsrail’de Jerusalem Post gazetesi ve Kanal 13 Televizyonu’nun gündeme getirdiği olay, Türk yetkililer tarafından da doğrulandı.

Böylece Sykes-Picot’u yırtmaya doğru bir hamle yapan Türkiye tarafından KKTC’ye İHA ve SİHA’lar gönderildi. Yunanlar’ın, Yahudiler’in, Rumlar’ın öfkesini kabartan gelişmeyle Türkiye, sondaj gemilerini Kıbrıs’taki İHA’lar ve SİHA’lar ile koruyacak.

Kasım ayının son haftasında meydana gelen İsrail tacizi olayında, Türk firkateyninin telsizle yaptığı uyarı ve “Bölgeyi derhal terk edin” talimatı sonrası savaş gemisinin karşı koymadan bölgeden ayrıldığı kanıtlandı.

İSRAİL’İ KORKUTTUK

Güney Kıbrıs’ın ‘tek taraflı’ olarak parselleyerek uluslararası petrol şirketlerine izin çıkardığı; ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sularına ait bölgeye giren gemi, uyarının ardından oradan uzaklaştı.

İsrail’in çıktığı bölgenin Ada’nın güneyinde, KKTC’nin parsellediği, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na ruhsat verdiği bölgede olduğu belirtiliyor. Jerusalem Post gazetesi ise “Hiçbir yetkisi olmadığı alanda petrol arayan Türkiye, Kıbrıs tarafından yetkilendirilen gemimizi haydutça uzaklaştırdı” diye yazdı.

Meselesinin daha ciddi kısmı ise bu gelişmenin ardından İsrail’in bölgeye bir savaş uçağı göndererek gözdağı vermeye kalkması, bu savaş uçağının da bölgedeki Türk güçleri tarafından geri püskürtülmesi oldu. Yunanistan ve Rum medyasında söz konusu gelişme büyük yankı uyandırırken; “Türk provokasyonları artık İsrail’i de açık şekilde tehdit ediyor” yorumu yapıldı. İsrail’i kışkırtan Yunanistan, uluslararası konsensüs arayarak Türkiye’ye diplomatik savaş açarken; Ankara’nın Atina ve Tel Aviv’e cevabı ise “askeri adım” oldu. Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arayan gemileri korumak için Ankara, KKTC’den İHA ve SİHA kaldırmayı kararlaştırdı.

“Diz çökmeyiz” mesajı

Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arayan gemilere yardımcı olmak için önceki günden itibaren Kuzey Kıbrıs’tan İHA ve SİHA’lar kaldırılması talimatı verilirken; İngilizler’in meşhur yayın kuruluşu The Times Gazetesi de ‘Anthee Carasasva’ imzalı, Atina mahreçli haberin başlığında, “Türkler, tartışmalı Akdeniz sondajını silahlı insansız hava araçlarıyla koruyor” dedi. Haberde, “Türkiye’nin insansız hava araçlarını en çok kullanan ülkelerden biri olduğunu ve İHA’ların Suriye’de teröristlere karşı düzenlenen operasyonlarda da sıkça kullanıldığı” belirtiliyor. The Times bu hamlenin, Ankara’nın Avrupa Birliği ve komşu ülkelerle Akdeniz’deki enerji kaynakları yüzünden zaten gergin olan ilişkileri, daha da gereceği iddiasında bulunuyor. Türkiye’nin Sykes-Picot’taki gibi diz çökmeyeceği görülüyor.

ASKERİ ADIM’ ATILDI

Meselesinin daha ciddi kısmı ise bu gelişmenin ardından İsrail’in bölgeye bir savaş uçağı göndererek gözdağı vermeye kalkması, bu savaş uçağının da bölgedeki Türk güçleri tarafından geri püskürtülmesi oldu. Yunanistan ve Rum medyasında söz konusu gelişme büyük yankı uyandırırken; “Türk provokasyonları artık İsrail’i de açık şekilde tehdit ediyor” yorumu yapıldı. “Günaşırı, sıklıkla Yunanistan Hava Sahası’nı ihlâl eden Türkiye’nin saldırgan hareketleriyle İsrail de yüzleşmiş oldu” denilerek bir anlamda bu durumdan duyulan memnuniyet dile getirildi. İsrail’i kışkırtan Yunanistan, uluslar arası konsensüs arayarak Türkiye’ye diplomatik savaş açarken; Ankara’nın Atina ve Tel Aviv’e cevabı ise “askeri adım” oldu. Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arayan gemileri korumak için Ankara, Kuzey Kıbrıs’tan insansız hava araçları ve silahlı insansız hava araçları kaldırılacak.

Yunanistan medyası, Türkiye ile İsrail arasında yaşanan bu gerginliğin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘diplomatik yalnızlığını’ daha da artıracağını öne sürdü.

ANKARA’DAN MEYDAN OKUMA

Nitekim Yunanistan ve Güney Kıbrıs, Doğu Akdeniz’de iki ülkenin sınırlarını belirleyen Türkiye-Libya Mutabakatı’nın ardından Ankara’yı Avrupa Birliği ve NATO ile karşı karşıya getirip “diplomatik yalnızlığa” itmek için kolları sıvamıştı. Öte yandan gelişmeye geniş yer ayıran Yunanistan ırkçı siteleri, İsrail’in Ege’de de Yunanistan’ın yanında yer alması gerektiğini savundu. Twitter’daki radikal hesaplar da, Türkiye’ye Akdeniz’de 12 mil dayatması için İsrail ile “açık ortaklık” kurulması gerekliliği üzerine paylaşımlar yaptı. Türkiye ise Akdeniz’de KKTC’nin hak ve menfaatlerini korumak için kararlılık gösteriyor.

DOĞU AKDENİZ SAVAŞ MEYDANI

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve hükümet üyeleri hafta sonu yaptıkları açıklama ile Ankara’nın İHA Operasyonları için “Geçitkale Hava Üssü’nün kullanımını onaylandığı” duyuruldu. Açıklamada İHA ve SİHA’ların ‘Türkiye ve KKTC’nin Akdeniz’deki meşru hakkını koruyacağının” altı çizildi. Rum Yönetimi, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz sahalarının arama ve sondaj ruhsatlarını, çeşitli ülkelerle imzaladığı anlaşmaları da dikkate alarak, uluslararası enerji şirketlerine vermişti. Türkiye ise anlaşmaların Kıbrıs’taki Ada’nın paydaşı olan Türkler’in ve Türkiye’nin haklarının çiğnediğini savunmuştu. Ardından konu, Birleşmiş Milletler’e (BM) taşınırken; Türkiye kendi münhasır ekonomik bölge haritalarını Cenevre’de de onaylatmıştı. Yine Türkiye, uluslararası toplum tanımasa bile Kuzey Kıbrıs’la anlaşma imzalayarak, bazı sahalarda çalışmak üzere sondaj gemilerini bölgeye göndermişti. Bu gemilere eşlik eden savaş gemileri de hâlâ Akdeniz’de çalışıyor.

Editör: TE Bilisim