Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nde sanayiciler ile bir araya geldi. Uysal, burada yaptığı konuşmada son 1 yılda cari dengenin önemli iyileşme kaydettiğini ve 2002’den beri ilk kez yıllık olarak fazla verdiğini belirterek “Mevcut projeksiyonlara göre yıl sonu itibariyle pozitif büyüme kaydedilen bir yılda cari fazla vermiş olacağız.” dedi.

Uysal’ın açıklamalarından satır başları

“2001 VE 2009’DAN ÇOK DAHA SAĞLIKLI İYİLEŞME”

“Basiretli makro politikaların etkisiyle dış dengedeki kazanımlar; fiyat istikrarı, finansal istikrar ve sürdürülebilir büyüme adına büyük önem taşımakta. Cari dengedeki düzelme, ekonominin sert daraldığı 2001 ve 2009 krizlerine kıyasla çok daha sağlıklı gerçekleşti. Cari dengede yakın dönemdeki hızlı iyileşmede ithalattaki yavaşlamanın yanı sıra mal ve hizmet ihracatında güçlü artış eğiliminin de etkili olduğunu söylemek mümkün.” diye konuştu.

REEL SEKTÖRDEN DENGELENMEYE BÜYÜK KATKI

2014’ten bu yana petroldeki ciddi düşüş ve ihracattaki güçlü seyir cari açığı sınırladı. Turizm sektöründe de hızlı bir toparlanma sürecine girildi. Yabancı ziyaretçi sayısı güçlü biçimde arttı. Reel sektör, güçlü bir ihracat performansıyla ekonomideki dengelenmeye önemli katkı sundu.

Editör: TE Bilisim