Geçtiğimiz Nisan ayında Husi güçleri tarafından binlerce Etiyopyalı göçmen koronavirüs salgını bahane edilerek Yemen’den sınır dışı edildi. Kuzey Yemen’de El-Ghar isimli bir göçmen kampına götürülen sığınmacılar insanlık dışı şartlar altında zorla tutuluyor.

BİR KISMI ÖLDÜRÜLDÜ, BİR KISMI SINIR DIŞI EDİLDİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü verilerine göre; Nisan 2020’de Husi güçleri, koronavirüs salgınını öne sürerek Kuzey Yemen’den binlerce Etiyopyalı göçmeni Suudi Arabistan sınırına gitmeye zorlarken, düzinelercesini de öldürdü.

Suudi sınır muhafızları ise sınıra kaçan göçmenlere ateş açarak onlarca kişiyi katletti. Hayatta kalan yüzlerce kişi ise dağlık alanda bulunan sınır bölgesine sığındı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne konuşan Etiyopyalı göçmenler, günlerce aç ve susuz kaldıktan sonra Suudi yetkililerin ülkeye girmelerine izin verdiğini, ancak sonrasında tutuklandıklarını ya da Etiyopya’ya sınır dışı edilmelerine itiraz hakkı tanınmaksızın zorlu şartlar altında keyfi olarak gözaltına aldıklarını anlattı.

Çocuklar da dahil olmak üzere yüzlerce kişi hala dağlık sınır bölgesinde zorla tutuluyor.

“ÖLÜMCÜL BİR İHMAL”

İnsan Hakları İzleme Örgütü Mülteci ve Göçmen Hakları Araştırmacısı Nadia Hardman, Husi ve Suudi güçlerinin, Yemen-Suudi Arabistan sınırında düzenledikleri silahlı saldırıları “Etiyopyalı göçmenlerle oynanan oyun” olarak niteleyerek “ölümcül bir ihmal” olarak adlandırdı.

Hardman, “Birleşmiş Milletler ajanslarının Etiyopyalı göçmenleri tehdit eden durumu ele almak için devreye girmesi, cinayetler ve diğer istismarlardan sorumlu olanlar hakkında gerekenin yapılması için baskı yapması gerekiyor.” dedi.

KORONAVİRÜS BAHANESİYLE BİNLERCE GÖÇMEN GÖZALTINDA

Sınırda tutulan Etiyopyalı 19 göçmen, 16 Nisan tarihinde askeri üniformalı Husilerin Saada vilayetinde gayriresmi göçmen kampı El Ghar’da binlerce Etiyopyalıyı acımasızca topladıklarını anlattı.

Sığınmacılar, bölgede düzenli olarak devriye gezen Husi güçlerinin, göçmenleri kamyonete zorlayarak Suudi sınırına götürdüğünü, kaçmaya çalışanlara ise ateş açtığını anlattı.

Görgü tanıkları, Husi güçlerinin göçmenlerin “koronavirüs taşıyıcıları” olduğunu iddia ederek saatler içinde El-Ghar’ı terk etmek zorunda bırakıldıklarını söyledi. Etiyopyalı bir kadın, Husi güçlerinin kaos oluşturarak sabahın erken saatlerinde bölgeden çıkarıldıklarını ifade etti. Ardından bölgede çatışma çıkaran Husi güçleri göçmenlerin üzerine roket atarak 2 kişiyi öldürdü.

Göçmenler, yatak ve battaniye olmadan günlerce alıkonulduklarını, tıkalı ve taşan tuvaletlerin yanında kaldıklarını ve aralarında tıbbi bakıma muhtaç hamile kadınların da bulunduğunu dile getirdi. Son derece sağlıksız ortamlarda tutulan göçmenler, hijyenik olmayan ortamlarda ciddi cilt problemleriyle karşı karşıya kaldı.

Suudi Arabistan ve Yemen arasındaki çatışmalar arasında kalan göçmenler, taciz, işkence ve saldırılara maruz kaldı.

YEMEN’DE 140 BİNİ AŞKIN GÖÇMEN BULUNUYOR

Mart 2015’te Suudi liderliğindeki koalisyonun katıldığı silahlı çatışmada Eylül 2014’te başkent Sana’yı devralan Husiler, uzun yıllar Yemen’in kuzeybatı sınır bölgelerini kontrol etti.

2019’ya yapılan bir araştırmaya göre, Yemen’den Suudi Arabistan’a giden göçmenlerin yüzde 90’ından fazlasının Etiyopya’dan geldiği tespit edildi. Ekonomik zorluklar, kuraklık ve insan hakları ihlalleri gibi bir dizi faktör, son on yılda yüz binlerce Etiyopyalıyı Kızıldeniz üzerinden Yemen’e ardından Suudi Arabistan’a göçe zorladı. Uluslararası Göç Örgütü’ne göre (IOM), 2019’da yaklaşık 140 bin göçmenin Yemen’e geldiği tahmin ediliyor.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞILDI

2019’da İnsan Hakları İzleme Örgütü, Yemen’de Etiyopyalı göçmenleri kaçıran, gözaltına alan, döven ve onları zorla kullanan kaçakçı ve yetkililer ağını belgeledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 16 Nisan tarihlerinde toplu olarak göçmenlerin Ghar’dan çıkarıldıklarını kanıtlayan uydu görüntülerini paylaştı. Fotoğraflarda şehrin, Suudi Arabistan sınırından yaklaşık iki kilometre uzaklıkta olduğu görülüyor.

Gözaltına alınan göçmenlerin, Suudi sınırına yakın Cizan şehrindeki Cizan Merkez Hapishanesi, Cidde’nin doğusundaki göçmenlerin sınır dışı edilmek üzere işlem gördüğü Shmeisi Gözaltı Merkezi ve Cizan vilayetindeki el-Dayer kasabası yakınlarındaki bir merkeze alındığı tespit edildi.

Editör: TE Bilisim