Türkiye, Doğu Akdeniz’de Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilanı yolunda önemli bir anlaşmaya imza attı. Türkiye ve Libya arasında imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat ile Doğu Akdeniz’de Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi(GKRY) ve Mısır arasında bir “kalkan” oluşacak. Anlaşma ile Doğu Akdeniz’de Türk MEB’inin batı sınırı da belirlenmiş oldu. Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, “Mutabakat Muhtırası Mavi Vatan tarihimizde bir kilometre taşıdır. Bölgede askeri üstünlük bizdeydi, ilk defa siyasi üstünlük de bize geçmiş oldu” dedi.

TÜRKİYE BÖLGEDE TARİHİ BİR ADIM ATTI

Doğu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’nin hak ve menfaatlerinin daima korunacağını vurgulayan Türkiye, bölgede tarihi bir adım attı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ile Dolmabahçe Ofisi’nde önceki gün bir araya gelerek iki ülke arasında iki anlaşmaya imza attı. Görüşmede, Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında, “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası” imzalandı. Ayrıca iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen, “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalandı.

TARİHİ ANLAŞMA İLE MEB’İN ÖNÜ AÇILDI

Türkiye, imzalanan deniz yetki alanları anlaşması ile Doğu Akdeniz denkleminde önemli bir adım atmış oldu. Yunanistan ve GKRY’nin Doğu Akdeniz’deki hak gaspını önlemek için karşılıklı kıyı komşuları olan Libya ve Türkiye oluşturulacak hat ile bu alanda MEB ilan edilmesinin önünü açtı.

Libya ve Türkiye arasındaki anlaşma tezini ilk ortaya atan Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı, “Libya, Türkiye’nin Denizden Komşusudur” adlı kitabında da anlaşmanın gerekliliklerini anlatmıştı.

Yaycı, “Karşılıklı kıyıları olan Türkiye ve Libya arasında MEB anlaşmasının en kısa sürede yapılması gereklidir. Bu antlaşmasının gerçekleşmesi hem Türkiye’nin hem de Libya’nın meşru hakkı olduğu gibi menfaatinedir” demişti.

TÜRKİYE’NİN ANLAŞMAYLA KAZANDIKLARI

Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın imzalayacağı anlaşmayla, deniz alanı kaybının önüne geçildi. Güney Kıbrıs ile Yunanistan’ın arasına set çekildi.

Yunanistan ile Güney Kıbrıs arasında imzalanması planlanan anlaşmanın önüne geçilerek, Türkiye’nin 41 bin kilometrekarelik alana hapsolması engellendi.

Belirlenen alanda balıkçılık faaliyetleri, petrol ve doğalgaz aramasında yetkili ülkeler Türkiye ile Lİbya olacak.

Editör: TE Bilisim