Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’nın Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi’ndeki bir otelde, normalleşme sürecinde kente gelen ilk konuk bakan olan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile “Türkiye-Ukrayna Ortak Stratejik Planlama Grubu 8’inci Toplantısı”nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu, toplantıda, İngiltere’nin seyahat uyarısını kaldırdığı 59 ülkeyi açıkladığını, Türkiye’nin de bunların içinde olduğunu söyledi.

Her ülkenin kendi vatandaşının sağlığını düşünmek zorunda olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Objektif kriterler ortaya konulduğu zaman Türkiye’nin güvenli ülke olduğunu ülkeler açıklıyor. Macaristan Dışişleri Bakanı da beni arayarak, Türkiye’yi güvenli ülkeler listesi içinde tuttuklarını ve Türkiye’den dönecek Macar turistlere 14 günlük karantina uygulamayacaklarını söyledi. AB’nin kararına rağmen.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, her platformda Ukrayna’nın sınır bütünlüğünü, toprak bütünlüğünü desteklediklerini belirterek, “Kırımın illegal ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı da her zaman açık bir şekilde her platformda söylüyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanları arasında da, yakın dostluğun yanı sıra yakın iş birliğinin olduğunu aktaran Çavuşoğlu, bu doğrultuda Türkiye-Ukrayna Ortak Stratejik Planlama Grubu zirvesi gerçekleştirildiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanları olarak kendilerinin de zirvenin takibini yaptıklarını, gündeme gelen konuları ele aldıklarını anlatan Çavuşoğlu, baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Sadece yapılanları gözden geçirmediklerini, bundan sonra atılacak adımları da değerlendirdiklerini belirten Çavuşoğlu, ikili ticaretin artması, Kovid-19 sonrasında neler yapılması gerektiği konularını da ele aldıklarını kaydetti.

İleriki günlerde Dışişleri Bakanları ve Ticaret Bakanları olarak bir toplantı yapmayı öngördüklerine değinen Çavuşoğlu, “5 milyar dolara yaklaşan ticaretimizi neden 10 milyar dolara çıkarmayalım, bunu çıkaracak potansiyelimiz var.” dedi.

Çavuşoğlu, Ukrayna’da yatırım yapan Türk firmaların olduğunu, daha fazla yatırım yapmaları yönünde de teşvik edeceklerini söyledi.

“KIRIM’IN İLLEGAL İLHAKI TANIMIYORUZ”

Ukrayna ile Türkiye arasındaki savunma sanayi ilişkilerinin nasıl güçlendirileceğine ilişkin görüşmeler yaptıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, “Ukrayna ve Türkiye olarak uluslararası platformda çok yakın iş birliğimiz var. Her platformda Ukrayna’nın sınır bütünlüğünü, toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Kırım’ın illegal ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı da her zaman açık bir şekilde her platformda söylüyoruz. Bu bizim prensip politikamızdır ve bu politikamız da hiç bir zaman değişmeyecek. Herkese karşı da açık net bir şekilde söylüyoruz.” diye konuştu.

Turizmin her iki ülke için de önemli bir sektör olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, iki yıl önce pasaportsuz seyahati başlattıklarını, bu uygulamadan sonra karşılıklı ziyaretlerin arttığını ifade etti.

Özellikle Ukrayna’dan gelen turist sayısının 1,5 milyonu geçtiğini, ancak bu yıl salgın nedeniyle gecikme yaşandığını belirten Çavuşoğlu, yine de Türkiye’ye gelen ilk turist kafilesinin Ukrayna’dan olduğunu kaydetti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Türkiye turistler için en güzel önlemleri almış

Gündem

Habere Git

Geleneksel olarak her yıl, Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalarda vefat eden askerlerin ailelerini Antalya’da ağırladıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, bu yıl salgın nedeniyle henüz ağırlayamadıklarını ancak bu geleneği ilerleyen süreçte sürdüreceklerini bildirdi.

Bugünkü görüşmelerin son derece verimli geçtiğine değinen Çavuşoğlu, bundan sonraki süreçte de ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirmek için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Sakarya’daki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Çavuşoğlu, yaralılara da acil şifalar diledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya’ya yaptığı ziyaretinde Avrupa Birliği’nin (AB) listesinin adil olmadığını, objektif kriterlerden uzak, siyasi saiklerle yapıldığını söylediğini bildirdi.

Almanya’nın iki gün önce AB dönem başkanlığını 6 aylığına üstlendiğini anımsatan Çavuşoğlu, Almanya’nın dönem başkanlığında Türkiye’nin AB ilişkilerinde neler yapılabileceğini konuştuklarını dile getirdi.

Türkiye’nin bu konuda beklentileri olduğuna değinen Çavuşoğlu, göç mutabakatının güncellenmesi ve gümrük birliği anlaşmasının modernize edilmesinin de yine gündemlerinde olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, bu konuları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkel ile de iki defa görüştüğünü, kendisinin de Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüştüğünü anlattı.

Ziyarette ikili ilişkileri ele alarak, bölgesel konuları değerlendirdiklerine işaret eden Çavuşoğlu, Suriye, Libya, Doğu Akdeniz gibi konuları da ele alma imkanları olduğunu söyledi.

“TÜRKİYE’NİN GÜVENLİ LİSTEDE OLMASI GEREKİYOR”

Türkiye’nin Kovid-19 sonrası yeni normalde AB’nin güvenli listesinde olması gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

“Kovid-19 sonrası yeni normalde turizmi de konuştuk. AB’nin listesinin de adil olmadığını, objektif kriterlerden uzak, siyasi saiklerle yapıldığını söyledim. Zaten listeye bakınca AB içinde hangi bölgeden hangi ülkeyi dahil etmek istenildiğini rahatlıkla görebiliyoruz. Objektif kriterler içerisinde Türkiye’nin de güvenli ülkeler listesinde olması gerektiğini rakamlarla anlattık. Kültür ve Turizm Bakanımız Ersoy da görüşmeler yaptı. Sağlık Bakan Yardımcımız da iyi bir sunum yaptı. Bölgesel rakamlar, il il hepsini paylaşarak Türkiye’nin güvenli listede olması gerektiğini, seyahat uyarılarının kalkması gerektiğini de anlattık. Toplantılar çok verimli, açık, net ve samimi bir ortamda gerçekleşti. Basın toplantısında tüm soruları açıklıkla cevapladık. Sağlık tedavilerinden tutun da turistlerin nasıl güvenli bir ortamda olduğunu, tatillerini geçireceğini anlattık. Yine sertifikasyon sürecini, denetim konularını anlattık. Bunlar bizim insanımızın sağlığı için de önemli. Olumlu neticeler alacağımızı umut ediyorum. 10 gün sonra AB yine listesini güncelleyecek. Sağlık Bakanlığımız günlük olarak bilgileri Dünya Sağlık Örgütü’nün listesine giriyor. AB’nin bununla ilgili kurumunun sistemine giriyor. Almanya ve diğer ülkelere de gönderiyor. Bu işbirliği içinde önümüzdeki süreçte olumlu adımlar atacağımızı umut ediyoruz.”

Ukraynalı turist sayısının 2019 ve 2018 yılında önceki yıla göre iki kat artarak 750 binden 1,5 milyona ulaştığına değinen Çavuşoğlu, bu durumun iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerden kaynaklandığını kaydetti.

“DAHA ÇOK UKRAYNALI TURİSTİ ÜLKEMİZDE AĞIRLAMAKTAN MEMNUNİYET DUYARIZ”

Seyahatin önündeki engeller kaldırıldığında karşılıklı bu tür ziyaretler ve turist sayısının arttığını anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Arz talep dengesi. Hangi ülkeden daha çok turist gelirse buradaki yatırımcılar da o turistlerin isteklerine göre yatırımlar ya da düzenlemeler yapıyor. Ben bazı otellerde Ukrayna kanallarını eskiden de görüyordum. Son zamanlarda Antalya’daki Türkiye’deki otellerde çalışan çok sayıda Ukraynalı da var. Bu sayıda da çok ciddi artış oldu. Vize konusunda büyükelçilik yetişemediği için çalışma vizesi için özel bir şirketle çalışma fikri ortaya çıktı. Türkiye’de dil ve diğer becerilerinden dolayı ihtiyaç olan kişilere çalışma izni veriliyor. Ukraynalı turistler de Türkiye’de tatil geçirmekten çok mutlu. Bizim görevimiz insanlara seyahat ederken yardımcı olmak, güvenli sağlıklı bir şekilde tatillerini geçirmelerini desteklemek. Antalya ve Alanya’da yerleşik yaşayan çok sayıda Ukraynalı var. Yan komşum Ukraynalı. Ailecek de görüşüyoruz. Yakın dostluğumuz var. Ukraynalı dostlarımız tatile gelmek için Türkiye’yi daha fazla tercih ediyorlar. Bakan Dmitro’nun da gelmesi tanıtım için iyi oldu. Bu sene güvenli turizmi Ukraynalı ve diğer ülkelerden gelecek turistlere sunabilmek için tüm hazırlıklarımız yaptık. Büyükelçi de geldi, yerinde inceledi. İnşallah bu sene mümkün olduğunca daha çok Ukraynalı turisti ülkemizde ağırlamaktan memnuniyet duyarız.”

Editör: TE Bilisim