Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda önemli açıklamalarda bulunuyor. Bakan Koca, “Grip vakalarında bu yıl geçen yıla göre değişen bir oran söz konusu olmadı.” dedi. Bakan Koca ayrıca, Çin’den yayılan gizemli virüs hakkında önemli bir açıklama yaptı. ABD dahil üç ülkeye yayılan virüsün Türkiye’ye üzerinde bir etkisi olamadığını söyleyerek Türkiye’nin risk altında olmadığını vurguladı.

İLACA ERİŞİMDE SIKINTI YOK

İlaca erişimde sıkıntı yaşandığına dair söylemlere karşı “Şu an piyasada 1 milyon 650 bin kutu grip ilacımız var. Herhangi bir ilaç sorununun olmadığını çok rahatlıkla söyleyebiliriz.” ifadelerinde bulunan Sağlık Bakanı Koca, grip salgını hakkında “Grip sayısında bir artış olmadığını, yeni bir ajanın da söz konusu olmadığını, bu anlamda bir risk taşımadığını söyleyebilirim.” diyerek, grip vakıalarında herhangi bir grip ilacı sorunu bulunmadığını belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk oldu.

“İTHAL İLAÇLARA 3,2 MİLYAR LİRA ÖDENDİ”

Bakan Koca ayrıca, ilaç tedarikinde herhangi bir sorun yaşanmadığını söyleyerek “2019’da yeni nesil ilaçlar için 2,9 milyar TL harcandı. Henüz piyasada olmayan ilacı bile tedarik etme noktasında katı davranıyoruz. Yurt dışından temin edilen ilaçlar için 2019’da 3,2 milyar lira ödendi. Biz ilaç takip sistemi ile üreticiden vatandaşa kadar bu zinciri takip edebiliyoruz. Hangi eczanede, hangi depoda bunun eksik olduğunu görebiliyoruz. İlaç takip sistemi bizim için çok önemli. İthal ilaç ve üretilen ürünü imal edildiği tarihten itibaren 60 gün içinde sisteme girmesini zorunlu kıldık. Bu şekilde ilacın takibini, eksiğini görebiliyoruz. Bunun önce uyarı daha sonra ruhsat iptaline kadar bir yaptırımı var. Takip sistemi güçlü olduğu için bir sorun yaşamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda soruları cevapladı.

“TÜRKİYE RİSK ALTINDA DEĞİL”

Bakan Koca, Çin’den yayılan gizemli virüse ilişkin ise herhangi bir hastanın olmadığını belirterek ”Koronavirüs yaygın virüsten oluşan büyük grup. Çin’de Vuhan şehrinde zatürre geçiren hastada tespit edildiğini biliyoruz. Dün itibariyle 295 vakada tespit edildiğini biliyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün bir takım tedbirlerin alınması noktasında çabası var. Şu anda bizde herhangi bir hastanın riskli hastanın olmadığını söylemek istiyorum. Şu an Türkiye için herhangi bir riskin söz konusu olmadığını belirtmek istiyorum.” dedi.

“HAZIRLIKLARIMIZ TAMAM”

Gizemli virüs için gerçekleştirilen hazırlıklara değinen Koca, “Dünya Sağlık Örgütü termal kamerayı Türkiye için önermiyor ama termal kamera dahil bütün hazırlıklarımızı yaptık. Çin’den gelen riskli bir hastayı karantina odamıza alıp özel ambulansla belirlenen hastaneye götürülmesi şeklinde hazırlığımız var.” Dedi.

“TRANS YAĞLAR YASAKLANMALI”

Türkiye’de trans yağların yasaklanması gerektiğini vurgulayan Sağlık Bakanı Koca, bu konuda teknik boyutuyla bir çalışmalarını olduğunu belirtti. Ayrıca bu konuda Meclis’in yaklaşımı önemli olduğunu ve düzenlemenin 6 ayı geçmemesi gerektiği düşüncesinde olduğunu da vurguladı. Transa yağın yasaklanması ile ilgili “Bu yıl içerisinde yasaklanabilir.” dedi.

“KAHVALTI İHMAL EDİLMEMELİ”

Günlü kahvaltı konusunda da önemli açıklamalar yapan Fahrettin Koca “Kahvaltının ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Dengeli kahvaltıyı, çorbayı da öneriyorum.” diyerek kahvaltıya dikkat edilmesi gerektiğini ve günlük yaşantımız için önemli olduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilisim