Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, Diriliş Postası muhabirine Türkiye-ABD arasında 4 saat 45 dakikalık görüşmenin ardından varılan mutabakatı değerlendirdi. Başbuğ, heyetler arası görüşmenin sonunda yapılan 13 maddelik ortak açıklamayı hem diplomatik hem de askeri zafer olarak yorumladı.

Coşkun Başbuğ, “Türkiye, istediğinin hepsini karşılıksız aldı. Bir milim adım atmadık. 20 mil geri adım attırdık. ABD, bu mutabakatla bölgede havlu attı. En başından bu yana bunu istiyorduk. 13 maddelik mutabakat gereği terör örgütlerine dair ne varsa güvenli bölgede terör mevzii, tahkimat ortadan kalkacak. YPG terör örgütü bölgeden çekilecek. ABD bu mutabakatla bunların hepsini kabul etti” dedi.

YPG terör örgütünü Türkiye’nin güney sınırlarına getirenin ABD olduğunu vurgulayan Coşkun Başbuğ, Türkiye-ABD mutabakatıyla ABD’nin bunu bir anlamda itiraf ettiğini söyledi. YPG terör örgütünün güvenli bölgenin dışına çıkmama ya da Barış Pınarı Operasyonu’nun devamına ilişkin ihtimali değerlendiren Terör ve Güvenlik Uzmanı Başbuğ, “YPG terör örgütü bölgede ABD’den emir alıyor. Onlardan habersiz bir iş yapamaz. Bu mutabakatla bölgeden çıkacaklar. Aksi ihtimali zayıf görüyorum” diye konuştu.

MÜNBİÇ VE AYN EL ARAP İÇİN RUSYA’YA ELİ GÜÇLÜ GİDECEK”

22 Ekim’de gerçekleşecek olan Putin görüşmesine değinen Coşkun Başbuğ, Başkan Erdoğan’ın ABD ile yapılan mutabakat sayesinde elinin güçlü bir şekilde gideceğini söyledi. Başbuğ, “Rusya, Türkiye’nin güvenlik hassasiyetini biliyor. Ayn El Arap için bölgede Türkiye ile ilişkilerine zarar vermeyecektir” yorumunda bulundu.

Barış Pınarı Harekâtı başlarken Rusya’nın bu denklemde yer almadığına değinen Başbuğ, ABD’nin Münbiç’ten çekilmesiyle beraber rejimle birlikte Rusya’nın bu boşluğu dolduğunu belirtti.

Başbuğ, “ABD ile yapılan görüşmelerde bu bölgelerden yapılabilecek ani çekilmelerde boşluğun Rusya tarafından doldurulacağı söylendi. Ancak ABD ani çekilmeyle Türkiye’nin bölgede elini zayıflatmak istedi. Rusya o boşluğu rejimle doldurdu. 2’nci hamle de Ayn el Arap üzerinden gerçekleşti” dedi.

ABD’nin bölgede oyunun bittiğini kabul ettiğini söyleyen Başbuğ, Kamışlı, Münbiç, Ayn el Arap için Türkiye’nin Rusya ile müzakereye başlayacağının altını çizdi. Terör ve Güvenlik Uzmanı Başbuğ, bölgeye ilişkin kaygılarını 22 Ekim’de aktaracağını belirterek, bölge insanının Türkiye’den yana olmasının Türkiye’nin elini güçlendirdiğini sözlerine ekledi.

Coşkun Başbuğ, “Dokuya yön verecek olan bölge aşiretleridir. Aşiretler Türkiye’den yana olduklarını söyledi. Buradaki doğal doku Türkiye’yi istiyor” diyerek bölgenin kontrolünün Türkiye’ye geçebileceğini söyledi.

“YPG ÇEKİLMEZSE OPERASYON DEVAM EDER”

SETA Güvenlik Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Murat Yeşiltaş, Türkiye’nin ABD ile vardığı mutabakatı değerlendirdi. Doç. Dr. Yeşiltaş, Türkiye’nin bu mutabakatla elde ettiği kazanımlar olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Murat Yeşiltaş, “Birincisi bu mutabakat sahaya nasıl yansıyacak? Ona bakmak lazım. YPG terör örgütü Resulayn-Tel Abyad hattından mı çekilecek? Yoksa Türkiye’nin en başından bu yana istediği 485 km’lik hattan mı? En önemli soru budur. Bir diğer önemli soruda 5 günlük bir ara var. YPG bölgeden çekilmediği takdirde operasyon devam eder. Böylelikle yeni bir süreç başlar” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Murat Yeşiltaş, sahadan aldığı bilgiler doğrultusunda YPG terör örgütünün henüz çekilmeye başlamadığına değinen Doç. Dr. Murat Yeşiltaş, YPG terör örgütünün Rusya ve Rejimle görüştüğünü söyledi. Yeşiltaş, Türkiye-ABD arasında varılan mutabakatla birlikte ABD’nin Suriye’de Rusya’ya karşı mevzi kaybettiğini belirtti.

Editör: TE Bilisim