Diriliş Postası Muhabiri Ceyhun Aşirov/Ukrayna

Ukrayna’nın Ermenistan Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Ermenistan vatandaşlarının kanunsuz olarak işgal altındaki Kırıma sefer düzenlediğini ve bundan dolayı Kiyev’in ciddi rahatsızlık duyduğunu belirterek, “İşgal altındaki Kırım’a Ermenistan vatandaşlarının kanunsuz olarak gitmesi uluslararası hukuka aykırıdır, Erevan’ın uyması gereken kurallar vardır.” denildi.

Büyükelçilik yaptığı açıklamada “Ermenistan vatandaşlarının sık sık kuralları çiğneyerek işgal altındaki kırıma sefer emektedir, Ermenistan tarafının yaptığı bu adım suçtur” diye bildirdi.

Ermenistan Dişileri Basın sözcüsü Anna Nagdalyan, Ukrayna’nın ithamlarını reddederek, Erivan’ın uluslararası hukuka saygılı olduğunu ve uluslararası hukukun yüklediği sorumluluklarını bildiklerini öne sürerek, “uluslararası insan hakları çerçevesinde vatandaşlarımızın serbest dolaşım hakkını engelleyemeyiz” ifadeleriyle de kendilerini savundu.

Hatırlatmak gerekiyor ki, BM ve uluslararası yasalar Kırm’ı Ukrayna toprağı sayıyor ve Ukrayna devletinin izini olmadan Kırm’a seyahat etmesi suç niteliği taşıyor.

KIRIM İLHAKI

Rusya, Ukrayna’daki “Meydan olaylarından” sonra ordusunu sahaya sürerek 28 Şubat 2014’te Kırımı ilhak etti ve Ukrayna ordusu çekilmek zorunda kaldı. Rusya’nın Kırım ilhakını başta BM, Türkiye, Avrupa ve uluslararası toplum tanımadı; Birleşmiş Milletler 27 Mart 2014’te yapılan oylamada Kırım’ın ilhakını yasa dışı ilan eden tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti.

Editör: TE Bilisim