ABD Kongresi’nin üst kanadı Senato, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören 2020 savunma bütçe tasarısını onaylamasına Türkiye’den sert tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, imzasıyla yapılan açıklamada “ABD Kongresi’ndeki olağan bir bütçe belirleme sürecinin dahi bir kez daha ABD’li siyasetçilerin kısa vadeli siyasi emellerine alet edilmesini kınıyoruz” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

TÜRK DÜŞMANLIĞI VURGUSU

“2020 yılında ABD federal kurumlarına sağlanacak bütçe tahsisatlarını ilgilendiren yasa tasarılarının, ülkemiz aleyhinde unsurlar içeren bazı yazımlarla birlikte ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu’nca kabulü, ABD Kongresi üyelerinin ikili ilişkilerimizi her ne yöntemle olursa olsun tahrip etme saikinin son ürünüdür.

ABD Kongresi’ndeki olağan bir bütçe belirleme sürecinin dahi bir kez daha ABD’li siyasetçilerin kısa vadeli siyasi emellerine alet edilmesini kınıyoruz.

ABD’li Kongre üyeleri, Türk düşmanı bazı meslektaşlarının “müttefiklik” kavramının içini boşaltma gayretlerine alet olarak en başta kendi itibarlarını aşındırmakta ve güvenirliklerini yitirmektedir. F-35 uçaklarının ülkemize transferini haksız yere engelleme, ayrıca Kıbrıs Adası’ndaki çözüm çabalarını ve Doğu Akdeniz’deki işbirliği olanaklarını baltalama gayretinde olan çevreler, girişimlerinin her şeyden önce ABD’nin kendi menfaatlerine zarar verdiğini ve bölgenin barış ile istikrarına hizmet etmediğini zamanla idrak edeceklerdir.

HEDEFTE TÜRK AKIMI VE KUZEY AKIMI 2 PROJELERİ VAR

ABD Kongresi’nin üst kanadı Senato, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören 2020 savunma bütçe tasarısını (NDAA Yasası) onaylamıştı. Yasa tasarısında Rus doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak ve önümüzdeki yıl kullanıma girmeleri planlanan Türk Akımı ve Kuzey Akım 2 ve projelerini de hedef alınıyor.

Tasarıda, her iki projede boru döşeme çalışmalarına katılan gemiler ve gemiler ile bağlantılı yabancı uyruklu kişilere yaptırım uygulanmasını da öngörüyor. Türk Akımı, Rus doğalgazını Karadeniz üzerinden Türkiye’ye; Kuzey Akım 2 ise Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya taşıyacak.

GÜNEY KIBRIS’IN SİLAH AMBARGOSU KALKIYOR

NDAA yasası ayrıca Kıbrıs Rum Yönetimi’ne silah ambargosunun da koşullu olarak kaldırılmasını öngörüyor.

Yasa tasarısında, Rus askeri gemilerinin Kıbrıs limanlarına yakıt ikmali ve bakım hizmetleri için demirlemesi halinde hassas teknolojilerin satışının gerçekleşmeyeceği belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada bu konuyla ilgili, “Ada’daki çözüm çabalarına sekte vurmaktan ve tehlikeli bir tırmanışa yol açmaktan başka bir sonuç doğurmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Silah ambargosu 1987 yılında Ada’da silahlanma yarışını önlemek ve Türk ve Rum kesimleri arasında barış anlaşmasının önünü açmak için getirilmişti.

Bu bir son dakika haberi.

Ayrıntılar Güncellenecek…

Editör: TE Bilisim