Makedonya’nın adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesini öngören anlaşmanın kabulüne ilişkin bu referandumda halka “Makedonya ve Yunanistan arasındaki anlaşmayı kabul ederek Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliğine var mısınız?” sorusu yöneltilecek.

Pazar günü yapılması beklenen referandum, ülke tarihindeki üçüncü referandum olacak. Makedonya’da daha önce yapılan iki referandumun birinde “evet” kazanırken, diğeri yetersiz katılım nedeniyle geçersiz sayılmıştı.

1991’DE YÜZDE 95,26 EVET ÇIKMIŞTI

Ülkedeki ilk referandum 8 Eylül 1991’de, Makedonya’ya eski Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nden ayrılarak bağımsızlık kazandıran referandum oldu. Halka, “Gelecekte Yugoslavya’nın egemen ülkeleriyle birlik olma hakkı ile egemen ve bağımsız bir Makedonya’ya var mısınız?” sorusunun yöneltildiği referandumdan, yüzde 95,26 “evet” çıkmıştı.

Ülke tarihindeki ikinci referandum ise 7 Kasım 2004’te belediye sınırlarının düzenlenmesi ve yeniden belirlenmesi hakkında yapıldı. Halkın sadece yüzde 26,58’inin sandığa gittiği referandum, yeterli katılım olmadığından yasalar gereğince geçersiz sayıldı.

REFERANDUM KAMPANYALARI

Tarihi referandum öncesindeki kampanyalar, 10 Eylül’de başlamıştı. İktidardaki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) öncülüğündeki “Avrupa Makedonya’sı için hep birlikte” isimli ittifaka, Makedonya’nın NATO ve AB üyeliği ile referandumdan olumlu sonuç elde etmek adına “evet” oyu kullanma çağrısıyla birçok siyasi parti katılıyor.

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, referandum kampanyasındaki konuşmalarında, bu referandumu “Makedonya’nın ikinci bağımsızlığı” olarak nitelendirirken, yapılan araştırmaların, vatandaşların çoğunluğunun NATO ve AB üyeliğini desteklediğini gösterdiğine işaret ediyor.

VMRO-DPMNE Genel Başkanı Hıristiyan Mickovski, referandum sorusunun devletin isminin değiştirilmesini içermediğinden dolayı içinde birçok anlam barındırdığını ve manipülatif olduğu öne sürüyor.

IVANOV OY KULLANAMAYACAK

Uluslararası temsilcilerle gerçekleştirdiği görüşmelerde ise Makedonya’nın refahı için büyük önem arz eden Avrupa-Atlantik entegrasyonunu desteklediğini söyleyen İvanov, stratejik hedeflerin Makedon toplumunun ulusal çıkarları adına suistimal edilmemesi gerektiğini savunuyor.

İvanov, yaptığı bir konuşmada, “zararlı” olarak nitelendirdiği anlaşma referandumda kabul edilse de AB ve NATO üyeliklerinin otomatik bir şekilde gelmeyeceğini belirterek, referandumda oy kullanmayacağını ifade etti.

Öte yandan dünya liderleri de referandum kapmyası sırasında Makedonya’ya gerçekleştirdikleri ziyaretler dikkat çekiyor.

Editör: TE Bilisim