Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri de gelecekte hayatımıza direkt etki yapacak ve terörle mücadeleye destek olabilecek mini insansız kara aracı (İKA) üretti.

Terörle mücadelede ‘kaynağında yok et’ anlayışıyla hareket eden Türkiye, savunma sanayiinde yerli ve milli teknolojilerin üretimi için yoğun mesai harcıyor. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri de Türkiye’nin üretimine katma değer oluşturmak amacıyla mini insansız kara aracı (İKA) yaptı.

Terörist unsurların bulunduğu meskun mahal ve tünel içi operasyonlarda uzaktan görüntü almaya yarayan, gerektiğinde intihar bombacısı olacak mini İKA, mühendislik fakültesi Kıyam Ekibi tarafından geliştirildi. Kıyam ekibinin ürettiği mini İKA, üzerindeki güçlü ışıklar sayesinde yanına yaklaştığı terörist unsurda geçici körlüğe neden olabiliyor. Kızılötesi ışıklarla gece görüntüsü alan mini İKA, patlayıcılarla terörist unsurları imha edebiliyor, geliştirildiğinde intihar saldırısı gerçekleştirebiliyor.

SERİ ÜRETİME HAZIR

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Kıvrak, Kıyam Ekibinin yapmış olduğu mini İKA için Diriliş Postası muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Doç. Dr. Sinan Kıvrak, mini İKA’nın düşük maliyetlere yapıldığını hatırlatarak, ihtiyaç halinde seri üretime geçecek hale geleceğini vurguladı. Kıvrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Piyasadan aldığımız bir arızalı oyuncak aracın sistemini tamamen söküp yerine kendi yaptığımız sistemi yerleştirdik. Buradan uzaktan kumandasını hem kontrol mekanizması üzerinde hem de araç üzerinde kendimiz tasarladık. Motorları kontrol eden uzaktan alıcıyla irtibatını sağlayan kartın yazılımını ve donanımını tamamen kendi laboratuvarımızda öğrencilerimizle yaptık. Piyasadan temin edilen kamera sistemi de monte edilince tünel içi operasyonlarda kullanacağı mini insansız kara aracı (İKA) yapılmış oldu.”

Arızalı aracın 70, kamera sisteminin 150, kontrol kartının da 100 liraya mal olduğunu belirten Doç. Dr. Sinan Kıvrak, gelişime açık olan mini İKA maliyetinin bin liraya kadar çıkabileceğini söyledi. Kıvrak, “30-100 metre ileride bir noktadan hem görüntü aktaracağız hem de o noktayı birdenbire aydınlatıp patlayıcı vasıtasıyla varsa terörist unsurlar temizleyebiliriz. Tünel ve meskun mahal operasyonlarında kullanılabilecek bir sistemdir. Öğrencilerimizle kolaylıkla yapabiliyoruz. TSK ve Türk Polis Teşkilatının ihtiyacı olduğu vakit, çok kolay seri üretimine geçilebilecek” dedi.

UCUZ ÜRETİM STRATEJİSİ

Son 10 yıllık süreçte devletin yerli ürüne teşvik verdiğine değinen Doç. Dr. Sinan Kıvrak, piyasada yerli ve milli üretim yapmak isteyen şirketlerin pahalı üretim stratejisinden vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Yerli üreticilerin stratejilerini 1 tane üretip 10 lira kazanmaktan yana değil de 10 tane üretip 10 lira kazanmak şeklinde değiştirmeleri gerektiğini savunan Kıvrak, bu durumu piyasanın aşılamayan eşik değeri olarak gördüğünü sözlerine ekledi.

Doç. Dr. Sinan Kıvrak, Kıyam Ekibine destek olunduğu vakit, piyasadaki 1 İKA için harcanan paraya karşılık 50 İKA üretebileceklerini söyledi. Kıvrak, “Çoklu üretilebilmesi, ucuz üretilebilmesi avantaj oluyor. Piyasada Mini İKA ile alakalı çalışmalar çok zayıf, düşünülen sistemlerin de genelde maliyetleri çok yüksek oluyor” şeklinde konuştu.

YERLİ ÜRETİM FIRSATÇILARINA DİKKAT!

Şirketlerin devletin verdiği teşvikle zengin olduğunu söyleyen Doç. Dr. Sinan Kıvrak, “Bırakın seri imalatı, sürekli proje alıp o projeden gelen parayla şirketini döndüren yapılar var” diyerek konuya dikkati çekti. Türkiye’nin savunma sanayinde yerli ve milli atağına ilişkin Kıvrak, şunları söyledi:

“Düşmanın bol olduğu coğrafyamızda silah olarak üstünlük sağlamamız gerekiyor. Yerli üretimlerde çeşitlilik arttırılmalı ve seri üretime geçilmelidir. Bilmediğiniz silahlarla mücadele etmektense kendi üretiminizle mücadele etmeniz yeğdir.”

SOM füzesi, UMTAS Tanksavar füzesi, ATAK-129, BORA 12 keskin nişancı silahı, Fırtına Obüsü, Altay Milli Tankı, MİLGEM gemi projeleri, Bayraktar İHA-SİHA ve ANKA İHA projelerini gerçekleştiren Türk Savunma Sanayi, bölgesinde ve dünyada bu alanda adından sıkça söz ettiriyor.

Editör: TE Bilisim