Türkiye, Başkan Erdoğan’ın AK Parti 29. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda duyurduğu Fırat’ın doğusuna yönelik Barış Pınarı Harekâtı’nı dün saat 16.00 itibarıyla başlattı.Türkiye’nin sınır boylarını güvence altına almak için oluşturmak istediği “güvenli bölge” tezinin 3’üncü adımı olan Barış Pınarı Harekâtı ile bölgede dengeler nasıl değişecek? Operasyona ilişkin yol haritası ne olacak?

Terör Uzmanı Dr. Eray Güçlüer, Fırat’ın doğusuna yönelik başlatılan operasyonun yol haritasını ve bölgede değişecek dengelere ilişkin Diriliş Postası muhabirine açıklamalarda bulundu.

Dr. Güçlüer, Türkiye’nin Suriye içinde Türkiye’ye tehdit oluşturan terör örgütlerine yönelik 4 aşamalı mücadele yönteminin geliştirdiğini söyledi.

4 AŞAMALI YÖNTEM

Terörle mücadelede 4 aşamalı yöntemin ilkinin yurt içinde terörün sonlandırılmasına yönelik olduğunu vurgulayan Dr. Eray Güçlüer, ikinci aşamada terörist unsurların ellerinde bulunan silahların alınması işlemini gerçekleştirilmesi olduğunun altını çizdi.

Terörist unsurlarla mücadelenin ardından oluşturulacak olan terörden arındırılmış bölgelere Suriyeli sığınmacıları yerleştirmenin 3’üncü aşama olduğuna değinen Güçlüer, son aşamada terörist yapıların bölgede tekrar palazlanmasını engelleyici önlemleri içeren bir dizi tedbir yöntemi olduğunu vurguladı.

ORTADOĞU’DA SINIR DEĞİŞİMİ

Türkiye’nin teröre karşı kendi güvenliğini garanti altına almaya çalıştığını hatırlatan Dr. Eray Güçlüer, Ortadoğu’da siyasi sınırların değişeceğini sözlerine ekledi.

Güçlüer, “Türkiye, orta ve uzun vadede kendi güvenliğini sağlayacak. Çünkü uzun vadede Ortadoğu’da bütün ülkelerin siyasal sınırları değişecek. Devlet aklı bunun farkında. Biz kendimi koruyabilmemiz için güvenlik bölgesine ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Dr. Eray Güçlüer, ABD’nin Ortadoğu’ya ilişkin emellerine yönelik şu ifadeleri kullandı:

“4 parçalı Kürdistan kurmak istiyorlardı. Türkiye bunu paramparça etti. Şimdi 3 parçalı Kürdistan’a döndüler. Neresi? İran-Irak-Suriye. Türkiye bunu bildiği için terör örgütleriyle kendi devletinin sınırları arasında güvenli bir tampon bölge oluşturmak istiyor. Bu gayet mantıklı, stratejik bir harekettir. Buranın kontrolünün Türkiye’ye geçmesi hayati önem taşıyor. Nihayetinde başardık.”

PENTAGON SİYONİST ÇİZGİDE

Beyaz Saray ve Pentagon’un Türkiye’ye bakış açılarına ilişkin farklılık bulunduğunun altını çizen Dr. Güçlüer, ABD Başkanı Trump’ın Twitter üzerinden yaptığı açıklamaları değerlendirdi.

Terör Uzmanı Dr. Eray Güçlüer, ABD’nin politikalarına dair, “Bir Beyaz Saray ABD’si ve Pentagon ABD’si var. Beyaz Saray’ın dış politikası çıkar eksenli cereyan ederken Pentagon’un gizli ajandası var. Pentagon’un politikasının daha Siyonist bir çizgide olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD’NİN İRAN’A OPERASYONU

Trump, sosyal medya platformu Twitter üzerinden “Birçokları Türkiye’nin ABD’nin büyük bir ticari ortağı olduğunu unutuyor. Türkiye, F-35’lerin çelik gövdesini yapıyor. Aynı zamanda İdlib’de çok sayıda hayatın kurtarılmasında bana yardım ettiler” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Terör Uzmanı Eray Güçlüer, Türkiye’nin operasyon talebine, ABD’nin sınır hattından geri çekilme sürecine ve Trump’ın bu paylaşımlarının altında İran’a yönelik operasyonun yattığını söyledi.

Güçlüer, “Körfez, İran’a yönelik operasyon öncesi dizayn sürecini yaşıyor. ABD’nin İran’a operasyonu çok daha uzun vadede olmayacak gibi görünüyor. Muhtemelen önümüzdeki birkaç sene içerisinde İran’ı vuracaklar” dedi.

ASIL AMAÇ ÇİN’İ KUŞATMAK

İran’ı vurmak istemelerinin sebebinin altındaki asıl amacın Çin olduğunun altını çizen Güçlüer, ABD’nin çok yönlü bir şekilde Çin’i kuşatmaya çalıştığını dile getirdi.

Güçlüer, “ABD’nin küresel çıkarları kapsamında Türkiye’yi karşısına almaması gerekiyordu. Türkiye’nin bölgede tarafsız kalmasını ya da ABD tarafında yer almasını istiyorlar. O yüzden ABD’nin YPG-PYD terör örgütü yerine ibresinin Türkiye’ye döndü” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim