İHH İnsani Yardım Vakfı’nın daima hazır durumdaki arama kurtarma ekipleri, doğal afetlere hızlı ve etkin bir şekilde müdahale ederek mağdurların temel ihtiyaçlarını karşılamayı sürdürüyor. Bu kapsamda 2019 yılı içerisinde İHH Arama Kurtarma ekipleri, 31 farklı faaliyete bin 905 gönüllüsüyle birlikte aktif katılım sağlayarak yılı tamamladı. Toplamda 12 bin 574 gün iş gücünün üretildiği çalışmalarda kişi başı da ortalama 10 günlük bir iş gücü üretimi sağlandı. Faaliyetlere en fazla katılım sağlayan bir İHH gönüllüsü, yılın tamamında 130 gününü bu çalışmalar için ayırdı.

Yıl boyunca yapılan faaliyetlerden Uludağ’da kaybolan 2 dağcı, Kartal’da çöken bina, Musul feribot faciası, Düzce sel felaketi ve Bursa’da düzenlenen ulusal arama kurtarma tatbikatı gibi bazı çalışmalar 2019 yılında başı çeken operasyonlar oldu.

İSTANBUL’DA HER MAHALLEYE BİR ARAMA KURTARMA EKİBİ HEDEFİ

2020 yılını 2019’a kıyasla daha yoğun olarak geçirmeyi planladıklarını söyleyen İHH Arama Kurtarma Koordinatörü Emre Yerli, özellikle uzmanların sürekli uyarıda bulunduğu Marmara bölgesinde meydana gelebilecek bir deprem sonrası oluşabilecek afet için tüm imkanların seferber edilerek hazırlıkların artırılacağını ifade etti. 2020 yılı için özellikle İstanbul’da her mahallede birer ekibin kurulmasını planladıklarını ifade eden Emre Yerli, yeni yıl hedeflerini şöyle özetledi:

“Halihazırda 39 ilde 34 ilçede teşkilatlanma ve ekip kurulum çalışmalarımızı tamamlamış ve ağır seviyede sınıflandırabileceğimiz ekipmanlarla müdahale kapasitemizi tamamlamış bulunmaktayız. 18 ilde daha ekiplerimizin kurulum aşaması devam ediyor. Bununla birlikte toplamda 3 bin arama kurtarma gönüllüye ulaşarak tüm yurttaki kapasitemizin artırılmasını önceleyeceğiz. Önümüzdeki yıl içerisinde meteorolojik afetlerin daha da artması öngörüldüğünden dolayı biz de halkımızın bilinçlendirme çalışmalarını artırmayı amaçlıyoruz. Tüm bunların yanı sıra yurt dışına da ulaşarak ülkemizdeki afet yönetim sinerjisini, birlikte çalışmalar yürüttüğümüz 134 ülkedeki kurumlara yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz.”

7 FARKLI OPERASYON

İHH Arama Kurtarma ekipleri, yurt içi ve yurt dışında yıl boyunca 7 farklı dalda ulusal ve uluslararası operasyon gerçekleştirdi:

Deprem: İstanbul – Kartal bina çökmesi, Denizli – Bozkurt depremi ve Arnavutluk Durres depremi.

Akarsuda Arama Kurtarma: Musul – Dicle Nehri feribot faciası, Trabzon – Araklı sel felaketi, Düzce – Akçakoca sel felaketi ve Yalova’da denizde kayıp vakası.

Doğada Arama Kurtarma: İstanbul – Belgrad Ormanları kayıp vakası ve Bursa – Uludağ kayıp vakası.

Tatbikat: Bursa Ulusal Tatbikatı, Malatya UMKE ve İstanbul UMKE tatbikatlarına katılım.

Sportif: Bilecik’te Diriliş Yürüyüşü ve Bisiklet Sürüşü ile Dağcılık komisyonunun Bursa, Kayseri ve Aksaray’da tırmanış yapması.

İftar: Kayseri’de ulusal iftar buluşması ve Türkiye geneli bölgesel iftarların 8 farklı bölgede icrası.

Önemli gün ve haftalar: Deprem, itfaiye ile acil sağlık hizmetleri haftaları etkinlikleri ve Mavi Marmara Yürüyüşü’ne katılım.

6 FARKLI DALDA EĞİTİM

Afetlere daha iyi hazırlanabilmek adına 6 farklı dalda eğitim icra edildi:

İHH Doğada Arama Kurtarma (DAK) Eğitimi: 338 kursiyerin 9 farklı bölgede DAK1 ve DAK2 eğitimlerine katılımı.

AFAD Doğada Arama Kurtarma Eğitimi: 145 kursiyerin 2 farklı DAK eğitimine katılımı.

Temel Afet Bilinci Eğitmen Eğitimi: İstanbul, Şanlıurfa, Çorum ve İzmir’deki eğitime 6 ilden 92 kursiyerin katılımı.

İlk Yardım Eğitimi: Tüm yurttaki İHH teşkilatlarında sürekli olarak eğitimler devam eden eğitimlerden 2019’da bin 375 kişinin istifadesi.

Yurt Dışı Eğitimi: TİKA ile birlikte Bosna Hersek’te 3 aşamadan oluşan DAK1 ve DAK2 eğitimine 32 kursiyerin katılımı.

UMKE eğitimleri: Afetlerde psikososyal destek eğitimi

Destek için;

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın arama kurtarma faaliyetlerine katkıda bulunmak isteyen hayırseverler, AFET yazıp 3072’ye SMS gönderdiğinde 5 TL, 4072’ye gönderdiğinde ise 23 TL yardımda bulunabiliyor. Daha fazla yardım etmek isteyen bağışçılar ise İHH’nın banka hesap numaralarına AFET açıklamasıyla destek olabiliyor.

Editör: TE Bilisim