İşgalci İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eski Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in ölümü dolayısıyla başsağlığı mesajı yayımladı.

Netanyahu, Twitter hesabından Arapça yayımladığı mesajda, 91 yaşında hayatını kaybeden Mübarek’in yakın dostu olduğunu belirtti.

MISIRLA BİRLİKTE DEVAM EDECEKLER!

Mesajında Netanyahu, “İsrail halkı ve hükümeti adına eski Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Hüsnü Mübarek’in ölümünden dolayı derin üzüntü duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Mübarek, halkını barış ve güvenliğin yanı sıra İsrail ile de barış yapmaya yönelten bir liderdi.” ifadelerini kullandı.

Netanyahu, Mübarek ile birçok defa görüştüğünü dile getirerek, “Bu görüşmelerde Mübarek’ten barışa derin bir bağlılık intibası aldım. Mısır ile birlikte bu yolu sürdüreceğiz. Cumhurbaşkanı Sisi’ye, Mübarek ailesine ve Mısır halkına taziyelerimi sunuyorum.” cümlelerini kullandı.

HÜSNÜ MÜBAREK KİMDİR?

Muhammed Hüsnü Said Mübarek (d. 4 Mayıs 1928), Mısırlı asker ve Mısır’ın dördüncü Cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanlık görevini 1981-2011 yılları arasında gerçekleştirdi. 2011’in Ocak ayında başlayan yaygın halk gösterilerinden sonra, önce 10 Şubat 2011 tarihinde yetkilerini yardımcısı olan Ömer Süleyman’a devretti, ertesi gün de görevinden istifa etti.

Mübarek son döneminde, liberal ekonomi politikaları sayesinde bazı sektörlerde canlanma yaratmasına rağmen işsizlik, yoksulluk ve yolsuzlukla mücadelede başarılı olamadı. Halkın büyük çoğunluğu yoksulluk sınırının altında yaşamak durumunda kaldı. Mübarek, Mısırlı gençlerin işsizlik sorununu çözmek için kalıcı politikalar ortaya koyamadı.

“KOLTUĞU BIRAKMAYACAĞIM”

Tunus’ta başlayıp, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde demokratik reform talebiyle gösteri ve çatışmalara neden olan ‘Arap Baharı’ hareketi, 2011 yılının şubat ayında Mısır’a da sıçradı.

Bir süre gösterileri görmezden gelen ve koltuğu bırakmayacağını açıklayan Mübarek, tam 18 gün süren protesto gösterilerinin ardından 11 Şubat 2011’de görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Mübarek, 2 Haziran 2012’de Kahire’deki mahkemece 239 kişinin ölümünde suçlu bulunarak müebbet hapse mahkum edildi.

Editör: TE Bilisim