Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar buzağı desteklemelerindeki son durumu merak ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı düzenli olarak belli kriterlere uyan vatandaşlar için ekonomik yardımlarda bulunuyor. Devlettin sunduğu bu destek ise vatandaşa can suyu oluyor. İki dönem olarak gerçekleşen destek ödemelerinin birincisi 2 Temmuz ile 31 Ağustos 2018 tarihleri arasında yapılmıştı. Peki destek ödemelerindeki son durum ne? 2018 2. Dönem buzağı desteklemeleri ne zaman ödenecek? İşte Buzağı desteklemeleri son durum…

TARIM ORMAN BAKANLIĞININ DUYURULARI İÇİN TIKLAYINIZ

2018/2 BUZAĞI DESTEKLEMELERİ NE ZAMAN YATACAK?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2018 yılı 2. dönem ödemesi henüz yapılmadı.

2018 yılının 2. ödemesi için henüz Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından resmi bir açıklama yapılmazken bazı kaynakların iddialara göre uzun süredir beklenene buzağı destek ödemelerinin 24 Ocak 2020 günü hesaplara yatacağına yer verildi. Resmi açıklama geldiğinde haberimizde olacak.

BUZAĞI DESTEKLEMELERİ BİRİM FİYATLARI

(1) Buzağı-Malak DesteğiTL/Baş

4 Ay ve Üzeri Buzağı-Malak (81 İl) ​ 350

Soykütüğü (81 İl) ​ 500

Döl Kontrolü ​ 50 (İlave)

​Yetiştiricilik Bölgesi İlleri ​ ​200 (ilave)

​Anaç Manda ​ ​250

​Soy kütüğüne kayıtlı manda ​ ​400

​Malak ​ ​150

​Soy kütüğüne kayıtlı Malak ​ ​400

BUZAĞI DESTEKLEMESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

Buzağılar 1/1/2018-31/12/2018 tarihleri arasında doğmuş olmalı, Birinci dönem buzağı desteklemesine başvuranlar için 1/10/2018 tarihine kadar, İkinci dönem buzağı desteklemesine başvuranlar için ise 1/4/2019 tarihine kadar TÜRKVET/E-Islah’a kayıt edilmiş, Doğduğu işletmede en az 4 ay (120 gün) süreyle yaşamış olmalı, Buzağıların programlı aşıları (dişiler için brusella ve şap, erkekler için şap) yapılmış ve Veteriner Bilgi Sistemine kaydedilmiş olmalıdır.

Buzağıları 4 Ay (120 Gün) Öncesinde Satma Şartları

Buzağılarını işletmesinde 4 ay büyütmeden erken yaşta satan yetiştiricilerden; en az 50 baş dişi sığırı olanlar 4 aydan önce buzağılarını satabilir,

Buzağılarını erken yaşta satmak istediklerini işletmesinin kayıtlı olduğu il/ilçe müdürlüklerine, satışını yapacağı buzağıların kulak küpe numaralarını liste halinde dilekçeyle bildirir.

İl/ilçe müdürlükleri bu kapsamdaki işletmelerin ve buzağıların listesini HAYGEM’e bildirir.

Yetiştiricilik Bölgesi illerindeki buzağılara Karar kapsamında belirtilen ilave destek verilir.

Soy kütüğü desteği;

Buzağı, soy kütüğüne kayıtlı anadan doğmuş ve anası kendi ırkından boğanın sperması ile tohumlanmış olmalı, Süt ölçümü yapılan ayda, işletmedeki inek sayısının en az üçte ikisinin süt verimleri ölçülmüş ve sisteme kaydedilmiş olmalı, Süt ölçümleri 2018 yılında en az 6 kez yapılmalıdır.

Döl Kontrolü boğanın yavrusu ilave desteği;

Döl kontrolünden geçmiş boğaların ülkemizde üretilen spermalarından doğan, Bu durum tohumlama tarihiyle ve belgesiyle doğrulanabilen buzağılara verilir.

DESTEKLEME SÜRECİ

Başvuru yeri, şekli ve zamanı;

Yetiştiriciler, desteğini hangi yetiştirici/üretici örgütü üzerinden almak istiyorsa, almak istediği örgütü üzerinden, Herhangi bir örgüte üye olmayanlar ise doğrudan il/ilçe müdürlüklerine başvururlar.

Başvurular,  1. Dönem için 2/7/2018-31/8/2018 tarihleri,

2 dönem için  ise 2/5/2019-1/7/2019 tarihlerinde yapılır.

Destekleme başvuruları il/ilçe müdürlükleri tarafından, başvuru süresi bitiminden itibaren 10 gün içerisinde E-Islah sistemine giriş kayıtları yapılır.

Başvuruların değerlendirilmesi, itirazlar ve icmallerin düzenlenmesi;

Destekleme başvuruları il/ilçe müdürlükleri tarafından, başvuru süresi bitiminden itibaren 10 gün içerisinde E-Islah sistemine giriş kayıtlarının yapılması,

Başvuruların E-Islah sistemine giriş süresini müteakip, HAYGEM tarafından desteklemeye esas İcmal-1 listesi E-Islah sisteminde yayımlanması,. İl/ilçe müdürlükleri, İcmal-1 listelerini sistemden alarak 10 gün süre ile il/ilçe müdürlüğünde askıya çıkarılması, İtirazların il/ilçe müdürlüklerine yapılarak, askı süresi bitiminden itibaren 5 iş günü içerisinde il/ilçe müdürlüklerince değerlendirilerek karara bağlanması, İtiraz süresi bitiminde ilçe müdürlükleri tarafından sistemlere girilen kayıtlara göre HAYGEM tarafından İcmal-2 listesinin yayımlanması, İlçe müdürlüklerince, sistemden alınan İcmal-2 listesini onaylayarak 5 iş günü içerisinde il müdürlüğüne göndermesi, İlçelerden gelen İcmal-2’lere istinaden ödemeye esas olmak üzere İcmal-3 listesi, E-Islah sistemi üzerinden il müdürlükleri tarafından alınıp onaylanarak 10 gün içerisinde HAYGEM’e gönderilmesi.

Destekleme Miktarları:

4 Ay ve üzeri buzağılara 350 TL/baş Soy kütüğüne kayıtlı    500 Tl/Baş Döl Kontrollü Boğanın Yavrusu (ilave) 50 TL/Baş Yetiştiricilik Bölgesi İlleri (ilave)  200 TL/Baş

Mevzuat:

21/2/2018 tarih ve 2018/11460 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 8/5/2018 tarih ve 30415 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2018/21 No’lu Tebliğ

Editör: TE Bilisim