Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde, Fransız konsolosun da katıldığı bir törende saldırı gerçekleştirildi.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’nın haberine göre, Mekke Emirliğinden yapılan yazılı açıklamada, “Emniyet birimleri, Fransız konsolosun Cidde kentinde bir törene katıldığı sırada gerçekleştirilen korkakça saldırıyla ilgili soruşturma başlattı.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, saldırı nedeniyle Yunan konsolosluğu çalışanlarından bir kişi ile bir Suudi Arabistan güvenlik görevlisinin de hafif şekilde yaralandığı aktarıldı.

EYP’Lİ SALDIRI DÜZENLENDİ

Fransa Dışişleri Bakanlığından daha önce yapılan açıklamada ise “Birinci Dünya Savaşı’nın bitişine yönelik gayrimüslimlerin bulunduğu bir mezarlıkta düzenlenen, aralarında Fransa’nın da bulunduğu konsoloslukların katıldığı anma töreninde, EYP saldırısı sonucu birkaç kişi yaralandı.” ifadelerine yer verilmişti.

Söz konusu saldırıyı şiddetle kınadığını belirten Paris yönetimi, Suudi Arabistan’daki vatandaşlarına “azami dikkatli olmaları” uyarısında bulunmuştu.

FRANSA, İNGİLTERE, ABD, YUNANİSTAN VE İTALYA’DAN SALDIRIYA TEPKİ

Fransa, İngiltere, ABD, Yunanistan ve İtalya, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde diplomatların katıldığı Birinci Dünya Savaşı’nı anma törenine yönelik saldırıyı kınadı.

Beş ülkenin Riyad büyükelçilikleri tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, gayrimüslim mezarlığında düzenlenen anma törenine yönelik saldırı “korkakça” olarak nitelendirildi.

Törende Fransa, İngiltere, ABD, Yunanistan ve İtalya elçiliklerinden temsilcilerin de bulunduğuna işaret edilen açıklamada, masum insanlara yönelik bu tür saldırıların utanç verici olduğu ve kesinlikle hiçbir gerekçesinin bulunmadığı vurgulandı.

Saldırıyı soruşturacak Suudi Arabistan makamlarına destek sözü verilen açıklamada, yaralılara acil şifa temenni edildi.

KATAR, BAE, BAHREYN, KUVEYT VE ÜRDÜN SALDIRIYI KINADI

Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Kuveyt ve Ürdün, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde, Fransız konsolosun da katıldığı törende gerçekleştirilen saldırıyı kınadı.

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Katar’ın, gerekçesi ve sebebi ne olursa olsun her türlü şiddeti ve terörü reddettiği vurgulandı.

BAE Dışişleri Bakanlığı da açıklamasında “korkakça” olarak nitelendirdiği saldırıyı şiddetle kınadı.

Açıklamada, Suudi Arabistan’ın güvenliğini ve istikrarını hedef alan her türlü tehdit karşısında dayanışma içinde olunduğu belirtildi.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da saldırı kınanarak, Suudi Arabistan’ın kendi topraklarında güvenlik ve istikrarı sağlamak, vatandaşlarının ve ülkede ikamet edenlerin güvenliğini korumak için aldığı tüm önlemlerin desteklendiği vurgulandı.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı, yazılı açıklamasında, “masum sivilleri hedef alan, insanları korkutan ve tüm semavi dinlere ve medeni kanunlara aykırı olan bu çirkin saldırının, şiddetin ve aşırıcılığın çirkin yüzünü ortaya koyduğunu” ifade etti.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı da masum sivilleri hedef alan ve tüm dini, insani değerler ile ilkelere aykırı olan saldırıyı kınadıklarını açıkladı.

Editör: TE Bilisim