Diriliş Postası Muhabiri Sümeyye Aksu/Ankara

Yükseköğretim Kurulu(YÖK), yurt dışında okuyan ancak Kovid-19 küresel salgını dolayısıyla okuduğu üniversiteye dönemeyen veya okuduğu ülkedeki salgına ilişkin riskler yüzünden üniversitesine dönmek istemeyen öğrenciler için bir dizi kararlar aldı. YÖK Başkanı Yekta Saraç, yaptığı açıklamada, Türk yükseköğretim sistemini yarınlara hazırlayabilmek maksadıyla kalite eksenli kazanımları, yabancı uyruklu öğrenci sayısındaki artışı ve uluslararası alanda gelinen noktayı kaybetmemek adına düzenlemeye gittiklerini söyledi.

ÜNİVERSİTELER YURT DIŞINDA OKUYAN ÖĞRENCİLERE AÇILDI

Açıklanan YÖK kararlarına göre, yükseköğretime girişte başarı sıralaması şartı bulunanlar dışındaki programların yurt dışı yatay geçiş kontenjanlarındaki yüzde 50 kısıtlaması kaldırıldı. Bu programlara yurt içi yatay geçiş kontenjanı kadar yurt dışı kontenjan ayrılabilmesine imkân tanındı. Salgın dolayısıyla ve 2020-2021 eğitim öğretim yılı güz dönemi ile sınırlı olmak üzere öğrenciler, birinci sınıf ve son sınıf da dâhil bütün sınıflara yatay geçiş başvurusunda bulunabilecek. Başarı sıralaması şartı bulunan “Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hukuk, Öğretmenlik, Mühendislik ve Mimarlık” programları için olan yurt dışı yatay geçiş kontenjan kısıtlaması, ilk 1000’de yer alan üniversitelerin programlarındaki öğrenciler için geçerli olmayacak. Bu düzenleme ile yurt dışına giden üstün nitelikli üniversitelerde okuyan başarılı öğrencilerin tekrar Türkiye’deki üniversitelere kazandırılmasının yolu açılacak. Öğrenciler, ayrıca Türkiye’deki açık öğretim programlarından herhangi birine yatay geçiş başvurusu yapabilecek.

YÖK, ayrıca Türkiye’nin yabancı öğrenciler için cazibe merkezi olmaya devam etmesi için 2020 yılına mahsus olmak üzere yeni düzenlemeler gerçekleştirdi.

YABANCI ÖĞRENCİLER MAĞDUR EDİLMEYECEK

Bu kapsamda, birçok ülkede lise mezuniyet sınavlarının sonbahara ertelenmesi nedeniyle yabancı uyruklu öğrenciler ön kayıt yaptırabilecek, başvuru ve kayıt süreci 15 Aralık 2020 tarihine kadar uzatılarak geç kayıt gerçekleştirilebilecek. Eğitim ve öğretime başladıktan sonra kayıt yaptıranlara telafi eğitimi verilebilecek. Geç kayıt yaptıran öğrenciler güz döneminde kayıt dondurarak eğitimine bahar döneminde başlayabilecek. Eğitim ve öğretim dönemi başladığında kayıt yaptırmış, ancak Türkiye’de veya kendi ülkelerinde alınan tedbirler gereği gelemeyen öğrencilere, tedbirler kalkıncaya kadar 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı güz döneminde dersleri dijital imkânlarla uzaktan öğretimle verilebilecek. Uluslararası öğrencilerin klinik alanlar dışında lisansüstü programlara, YÖK’ten bir günde alınabilen “Okul Tanıma Belgesi” ile kayıt yaptırılabilmesine de imkân tanındı. Bu düzenlemelerle küresel salgın sürecinde yabancı öğrencilerin Türkiye üniversitelerine kaydı teşvik edilecek.

Editör: TE Bilisim