Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta, ülke ekonomisinin can damarı olarak kabul edilen Beyrut Limanı’nda yaşanan patlamada 100 kişi öldü, 4 binden fazla kişi ise yaralandı. 2 milyondan fazla kişinin yaşadığı başkentte patlama nedeniyle yüz binlerce kişinin evini terk etmek zorunda kaldı. Patlamanın, bir depoda yangın çıktığı ve yangının yaklaşık 2 bin 750 ton amonyum nitratın bulunduğu depoya sıçramasıyla meydana geldiği duyuruldu. Kent merkezinde yer alan ve yoğun yerleşim bölgelerinin arasında bulunan limanda gerçekleşen patlama büyük yıkıma sebep oldu. Yaşanan patlama eski Başbakan Refik el-Hariri’ye 14 Şubat 2005 tarihinde düzenlenen ve 1 tonluk patlayıcı kullanılan suikasttan sonraki en büyük patlama olarak değerlendirildi. Patlamada ortaya çıkan görüntüler için “Lübnan’ın Hiroşima’sı” benzetmesini yapıld.

2 HAFTA OHAL İLAN EDİLDİ

Yüksek Savunma Konseyi, başkentte 2 hafta olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın daveti üzerine gerçekleşen toplantının akabinde Savunma Konseyi’nden yapılan açıklamada, Beyrut’ta 18 Ağustos’a kadar 2 haftalık OHAL ilan edilmesine karar verildiği belirtildi. Konsey ayrıca, ordunun, Beyrut’ta güvenliği sağlama görevini üstlenmesini, iç güvenlik güçleri, gümrükler, liman ve havalimanlarındaki silahlı güçler, silahlı koruma birlikleri ve itfaiyecilerin ordunun denetimine verilmesini kararlaştırdı.

İSRAİL Mİ VURDU?

Yaşanan dehşet verici patlamanın ardından ilk olarak saldırı ihtimali gündeme geldi. Lübnan’da İran destekli Hizbullah’ın etkin olduğu düşünüldüğünde, İran’ı ve Hizbullah’ı hedef alan açıklamalarıyla dikkati çeken İsrail akla gelen ilk olağan şüpheli oldu. Hizbullah’ın söz konusu alanda uzun menzilli füze programı yürüttüğü ve İsrail’in bu noktayı hedef aldığı öne sürüldü. Hizbullah’a yakın kaynaklar ise söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını duyurdu.

NETANYAHU HARİTADA GÖSTERMİŞTİ

Bölgede medyana gelen patlamanın kaza mı yoksa saldırı mı olduğu yönündeki tartışmalar ise sürüyor. Askeri uzmanlar, patlamanın bir müdahale sonucu gerçekleştiği görüşünde birleşiyor. ABD Başkanı Donald Trump da basın brifinginde gazetecilere, patlamanın bir saldırı olabileceğini, görüntüleri izleye n generallerin kendisine bunun saldırı olabileceğini söylediğini aktardı. Bu durum da yine İsrail’i olağan şüpheli konumuna getirdi. Zira İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 2018 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, İran’ın Hizbullah’a İsrail’i vuracak bir füze tesisi oluşturduğunu söyleyip dünyanın gözleri önünde Lübnan’ı vuracağını söylemişti. ‘’İsrail kendisini İran’ın saldırganlığına karşı korumak için yapması gereken her şeyi yapacak” diyen Netanyahu,”Size karşı Lübnan’da eylemde bulunacağız, size karşı Irak’ta eylemde bulunacağız” diye konuşmuştu.

PATLAMA ÖNCESİ İLGİNÇ PAYLAŞIM

Bütün dünya olağan şüpheli olarak gözünü İsrail’e çevirince, İsrail makamları ise patlamak ile bir alakaları olmadığını duyurdu. Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi, ülkesinin patlamayla ilişkisi olduğu iddiasını reddetti ve kaza olabileceğini aktardı. Fakat İsrail Başbakanlığının patlamadan 5 saat önce yaptığı bir paylaşım ise şüphelerin İsrail üzerinde yoğunlaşmasına sebep oldu. Twitter üzerinden yapılan paylaşımda, “Bir gruba çarptık ve şimdi onu gönderenlere zarar veriyoruz. Kendimizi savunmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Hizbullah dâhil herkesi bunu dikkate almalarını tavsiye ediyorum” denildi.

DEPODAKİ AMONYUM NİTRAT TARTIŞILIYOR

Öte yandan güçlü bir patlayıcı etkisi olan 2 bin 750 ton amonyum nitratın bir depoda nasıl yıllarca bekletildiği konusu ülkede tartışmaların odağında yer aldı. Lübnan Emniyet Genel Müdürü Abbas İbrahim, olayın, daha önce el konulan patlayıcıların tutulduğu bir depoda meydana geldiğini söyledi. Daha sonra, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Cumhurbaşkanlığına ait Twitter hesabından yaptığı açıklamada, herhangi bir güvenlik önlemi alınmadan 2 bin 750 ton amonyum nitratın 6 yıl boyunca bir depoda tutulmasının “kabul edilemez” olduğunu ifade etti. Beyrut Valisi Mervan Abbud ise Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamanın 3 ila 5 milyar dolar hasara yol açtığını belirtti.

Editör: TE Bilisim