Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye, Yunanistan’da sorunları hasıraltı etme konusunda açık ara lider konumda olmaya devam ediyor. Bu problemleri çözme konusundaki başarısızlığın üzeri sözde Türkiye tehdidi ve Ankara ile gerçekleştirilmesi için çaba verilen ikili görüşmelerin içeriği ile örtülmeye çalışılıyor. Zira 22 Eylül’de 450 vakayla ülkede covid-19 vaka rekoru kırıldı. Daha önce virüsün en yaygın olduğu dönemlerde dahi 350’ye ulaşan vaka sayısı, 450 seviyesine çıktı ve şu anda günde 350-450 vaka olarak devam ediyor. Öte yandan Yunanistan’da eğitim öğretim yılı başladı ve liselerde sınıflardaki yüksek mevcudiyet, önlemlerin yetersizliği gibi konulardan ötürü lise öğrencileri eylem yapmaya başladı. Devletin yeni okullar yapmak yerine sınıfların arasını duvarla örerek yeni sınıflar oluşturma planı eleştirildi. Öğrencilerin Atina’nın merkezinde yaptığı protesto gösterilerinde “Fransa’dan uçak alacağınıza eğitime para harcayın” sloganları atıldı.

ŞEHİRLERARASI OTOBÜS ÇÖZÜMÜ

Yunanistan’da bir diğer sorun ise, özelikle başkent Atina’da toplu taşıma araçlarının yetersizliği nedeniyle sosyal mesafe kuralının ayaklar altına alınması meselesi. Belirli saatlerde bu durum dayanılmaz seviyelere ulaşırken, bu durumu görmezden gelen devlet yetkililerinin artan vakaları önlemek için “Ellerinizi iyice yıkayın” gibi telkinlerde bulunması halkı iyice sinirlendirdi. Sosyal halkın sosyal medyada son günlerde sesini yüksek sesle çıkarmaya başlaması sonrası devlet yetkilileri nihayet çözüm için kolları sıvadı. Metrolar ve şehir içi otobüs hatlarının sıklaştırılması için şehirlerarası otobüslerin de devreye sokulacağı bir çözüm planı hazırlanıyor. Ancak iktidar partisi Yeni Demokrasi’ye yakın televizyon kanalları SKAİ, ANT1 gibi kaynaklar, bu sorunları öne çıkarmak yerine halkı Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile oyalama taktiğine tüm hızıyla devam ediyor.

ORDUYA DESTEK PROGRAMI AÇIKLANMIŞTI

Yunan Hükümeti, ordunun tesislerinin ve envanterinin güçlendirilmesi konusunu önceki gün oy çoğunluğuyla kabul etmişti. 2023-2024 döneminde tamamlanması planlanan proje ile Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin “bitmek bilmeyen Türk tehditleri karşısında daha güçlü bir şekilde durabilmesi için” mücadele verildiği gerekçe gösterilmişti.

Editör: TE Bilisim