Şeyh İkrime Sabri teleferik projesi ile ilgili yaptığı açıklamada, işgalci İsrail’in Doğu Kudüs’teki Ağlama Duvarı (Burak Duvarı) alanına ulaşım için hayata geçirmeyi planladığı teleferik projesinin yanı sıra Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerini değerlendirdi.

“Bu teleferik, bölgenin tarihi dokusuna zarar verecek. İslami eserlere de olumsuz etkisi olacak. Mescidi Aksa’yı ise doğrudan etkileyecek. Çünkü kabinleri Mescidi Aksa’nın çok yakınından geçecek şekilde planlandı ve teleferiği kullanan turistlere dağıtılacak bilgilendirme broşürleriyle de buranın bir Yahudi şehri olduğu mesajı verilecek.” diyen Sabri, sıraladığı bu nedenlerden dolayı teleferik projesine karşı olduklarını aktardı.

Sabri, “İsrail, Kudüs’e Yahudi şehri görünümü kazandırmaya çalışıyor.” ifadesini kullandı.

“SİNAGOGA DÖNÜŞTÜRME ÇABASI BOŞA ÇIKTI”

Siyonist Yahudilerin Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskınların son zamanlarda arttığına işaret eden Sabri, Yahudi bayramları bahane edilerek Aksa üzerinde yeni bir algı oluşturma girişimlerine asla izin vermeyeceklerini belirtti.

Baskınların özellikle Mescid-i Aksa’nın doğu surlarında yer alan Rahmet Kapısı Mescidi’ni hedef aldığını kaydeden Sabri, İsrail güçlerinin, 2003’ten bu yana giriş ve çıkışlara kapalı tutulan Rahmet Kapısı’na inen merdivenlerin başındaki kapıyı 17 Şubat’ta zincirlemesi ve bir gün sonra bir grup Filistinli gencin kapıyı kırarak açmasının ardından İsrail’in Rahmet Kapısı Mescidi’ni sinagoga dönüştürme projesini suya düşürdüklerini anlattı.

Son 3 yıldır Siyonist Yahudilerin Rahmet Kapısı Mescidi’ni hedef aldığına dikkati çeken Sabri, bu grupların Aksa’nın avlusuna girdikten sonra hemen Rahmet Kapısı’nın bulunduğu doğu bölgesine yöneldiklerini söyledi.

“MESCİD-İ AKSA’DAKİ STOTÜKUYU DEĞİŞTİRMEYİ AMAÇLIYORLAR”

İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Gilad Erdan’ın “Yahudilerin de ibadet etmeleri için Tapınak Tepesi’ndeki (Mescid-i Aksa) statükonun değiştirilmesi lazım.” şeklindeki açıklamasını hatırlatan Sabri, “Sayıları her geçen gün artan Siyonist Yahudilerin yaptığı bu baskınların hedefi, Mescid-i Aksa’daki statükoyu değiştirmek.” diye konuştu.

“Mescid-i Aksa’yı zamansal ve mekânsal olarak bölme çabaları” konusunda da uyarıda bulunan Sabri, 2017’de Aksa’daki kapılara elektronik metal arama dedektörleri yerleştirme girişiminin başarısızlığa uğratıldığını hatırlattı.

Sabri, “İşgal yönetimi, Aksa’yı zamansal ve mekânsal olarak bölme konusundaki çirkin girişimlerini yinelerse Müslümanlardan gereken karşılığı alacaktır.” şeklinde konuştu.

TELEFERİ PROJESİ NEDİR?

Yerel basında çıkan haberlere göre, proje kapsamında inşa edilecek teleferik hattının Kudüs’teki Zeytin Dağı’ndan başlayarak Mescid-i Aksa’nın sınırları yakınından geçmesi öngörülüyor.

Siyonist İsrailli bakanlar, geçen hafta, işgalci İsrail’in Doğu Kudüs’te Ağlama Duvarı (Burak Duvarı) alanına ulaşım için hayata geçirmeyi planladığı teleferik projesinin finanse edilmesini onaylamıştı.

Filistin ve İsrail insan hakları örgütleri ise projeye karşı işgalci İsrail Yüksek Mahkemesine başvuracaklarını duyurmuştu.

Filistinliler, söz konusu projeyi işgalci İsrail’in hız kesmeden sürdürdüğü işgal altındaki Doğu Kudüs’ü Yahudileştirme politikasının bir parçası olarak görüyor.

Projenin ayrıca Mescid-i Aksa’nın yakınından geçeceği için kutsal mekanların ve vakıf arazilerinin ihlali olduğu belirtiliyor.

Editör: TE Bilisim