Geçtiğimiz haftalarda meydana gelen İrini Harekatı, Türk gemisinin, Yunanistan Deniz Kuvvetleri’nin sorumlu olduğu İrini Harekatı’nda görevli Alman fırtakeyni tarafından, Mora Yarımadası’nın güneybatısında uluslararası hukuka aykırı şekilde durdurulması, Türkiye’nin hak ve hukukuna yönelik bir saldırı olması nedeniyle sert açıklamalar yapılarak kınanmış gereğinin yapılacağı mesajı ise devletin en üst kademesinden verilmişti.

KILIÇDAROĞLU’DAN ARAMAYA DESTEK GELDİ

Türkiye, deniz hukukuna karşı gelinerek, gemide arama yapabilmek üzere personelin çıkması için bayrak devletinin rızasının alınmadan yapılan bu yasa dışı operasyona karşı sesini yükseltirken, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan aramaya destek geldi.

“CEVAP GELMEYİNCE HAKLI OLARAK ARADILAR”

Yunan komutanın yaptığı arama hakkında, “Akdeniz’de bir gemimiz arandı, Yunan komutan, Almanya, İtalya aradılar. ‘Arama yapacağız’ diye Türkiye’ye bildiriyorlar. ‘Arama yapacağız, izin verin’ diye bildiriyorlar. Dört saat geçiyor, cevap yok. Dört saat geçiyor, cevap yok. Bunun üzerine Roma’daki büyükelçiliği arıyorlar. ‘Biz 4 saattir arıyoruz’. Yani bir saat de oradan geçiyor. Beşinci saatin sonunda NATO’nun bir “sessizlik yöntemi” diye bir kuralı var. Yani, cevap vermezseniz, kabul ediyor anlamına geliyor. Bunlar da iniyorlar gemiyi arıyorlar.” ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, aramanın yasal olduğunu iddia etti.

YUNANİSTAN’IN TUTUNACAĞI DAL OLDU

Resmi kayıtlara göre Alman gemisinden Türkiye’ye çağrı veya 4 saatlik bekleme süresi verilmediğinin anlaşılmasının ardından iddiaları nedeniyle topa tutulan Kılıçdaroğlu’na destek, Yunan medyasından geldi.

Kılıçdaroğlu’na yönelik tepkileri gündemine taşıyan Yunan haber sitesi Greek City Times, Kılıçdaroğlu’nun doğruları savunduğu halde haksız yere eleştirildiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu’nun sözleri, Türk medyasının CHP liderini suçlamakta haksız olduğunu ileri süren Yunan basınının ekmeğine yağ sürdü.

Editör: TE Bilisim