Bir yıl geçmesine rağmen Ramush Haradinaj tarafından yönetilen hükümet hâlâ çalışmalarını rahat bir şekilde sürdüremedi. Hükümetin düşmesine ise Sırbistan ile diyalog veya vize serbestisinin ertelenmesi gibi iki önemli konunun sebep olabileceği belritiliyor.

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRABİLECEK

Vize serbestisini bu yıl içerisinde tanınmayacağı sinyalleri alındıktan sonra Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi’den Başbakan Haradinaj’a başbakanlık görevinin sona erebileceği diye tehdit etmişti. Thaçi’nin Sırbistan ile sınırların düzeltilmesi fikri ile oydaş olmayan ve diyalog konusunda farklı görüşü ileri süren Haradinaj’a bu uyarıda bulunmuştu.

Siyasi analistlere göre, ülke için önemli bu süreçlerde durgunluk ve Özel Mahkeme’nin aktif hale gelmesi ülkeyi erken seçimlere sürükleyebilir.

İktidar mensupları bütün bunlara rağmen mevcut Hükümet’in işine devam edeceği konusunda emi olduklarını ifade etmeye devam ediyor.

ÖNCE SEÇİMLER SONRA DİYALOG

Kosova’nın Demokratik Birliği Partisi’nin Parlamento Grubu Şefi Avdullah Hoti ise, ilk önce seçimlere gidilmesi ondan sonra Kosova ve Sırbistan diyalogunun yapılmasını talep etti.

Hoti facebook hesabında yaptığı açıklamada, “İlk önce seçimler, sonra diyalog. Bu proje kurumsal istikrarı üretir ve Kosova’yı tehdit eden jeopolitik riskleri ortadan kaldırır” ifadelerini kullandı.

Hoti, “Sırbistan ile ilişkilerimizi normalleştirelim, oysa aynı zamanda Kosova’da kurumlar içinde normal ilişkilerimiz yok” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim