Durim Abazı / İstanbul / Özel Haber

Bu yıl, Kovid-19 salgını koşullarında, Sırbistan’daki demokratik değişikliklerin yıl dönümü öncekinden çok daha mütevazı bir şekilde kutlandı. Belgrad’ın merkezinde 5 Ekim’de yirmi yıl önce düzenlenen ve Sırbistan’ın her yerinden yüz binlerce insanı Sırp başkentinde toplayan protestolar, Cumhuriyet Seçim Karargahının Demokratik Muhalefet Sırbistan (DOS) cumhurbaşkanı adayı Vojislav Kostunica’nın 24 Eylül 2000 seçimlerdeki zaferini tanımayı reddetmesinin ardından geldi.

DOS koalisyonu 19 partiden oluşuyordu ve Miloseviç’ten 5 Ekim’e kadar federal, yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yenilgiyi kabul etmesi, devlet televizyonunun (RTS) liderliğinin kaldırılması ve rejim propagandası yerine objektif bir yayın politikası uygulanması istendi.

MUHALEFET OYLARIN YÜZDE 52,54’ÜNÜ ALDI

Muhalefet partileri, Kostunica’nın oyların yüzde 52, 54’ünü kazandığını iddia ederek ikinci tur seçimlerini reddederek destekçilerini protesto etmeye çağırdılar. 5 Ekim 2000’de Belgrad sokaklarında ve o zamanki Federal Meclis’in önünde, Sırbistan’ın dört bir yanından otobüs, araba, kamyon ve hatta ekskavatörlerde kalabalıklar toplandı.

Protestocular, kısmen yakılan ve yıkılan parlamento binasına girdikten sonra RTS binasını da bastı. Günün sonunda polis ve özel birimleri protestocuların tarafına geçti. 6 Ekim 2000’de Miloseviç seçimleri kaybettiğini kabul etti ve Vojislav Kostunica’yı zaferinden dolayı tebrik etti. Shumë qytetarë serbë besuan se kjo ishte disfata përfundimtare e regjimit autoritar dhe se ishin bërë ndryshime rrënjësore demokratike.

SIRBİSTAN MİLOŞEVİÇ’İN İŞBİRLİKÇİLERİNDEN YÖNDETİLİYOR

Ancak Başbakan Zoran Cinciç’in 12 Mart 2003’te öldürülmesinden sonra demokratik muhalefet dağıldı; Vojislav Kostunica, lideri olduğu Sırbistan Demokrat Partisi’nin (DSS) seçim yenilgisi nedeniyle siyasi sahneden çekildi ve 5 Ekim kazananları kararlı duruşunu sürdüremediler. Yirmi yıl sonra, Sırbistan yine Miloseviç rejiminin birçok katılımcısı ve işbirlikçisi tarafından yönetiliyor.

Sırbistan’ın mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, birçok bağımsız medya kuruluşunun cezalandırılıp kapatıldığı Slobodan Miloseviç döneminde Enformasyon Bakanıydı. Miloseviç’in eşi Mirjana Markoviç’in Yugoslav Birleşik Solu’nun (JUL) önde gelen üyelerinden biri olan Aleksandar Vulin, şu anda Savunma Bakanı. Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) sözcüsü ve Miloseviç’in yakın ortağı Ivica Daçiç, görevdeki Sırbistan Dışişleri Bakanı, SPS başkanı ve Vuçiç’in Sırp İlerleme Partisi koalisyon ortağı.

CEZASINI ÇEKMEDEN ÖLDÜ

Slobodan Miloseviç, Zoran Cinciç hükümeti sırasında savaş suçları suçlamasıyla Lahey’deki bir mahkemeye iade edildi ve 2006 yılında Scheveningen bir hapishanede yargılaması bitmeden öldü. Bu arada Cinciç’in Demokrat Partisi çok sayıda fraksiyona ve küçük partilere bölünmüş durumda ve hiçbirinin Sırp parlamentosundaki temsilcisi yok. 12 Mart 2003’teki suikastın ardından Sırbistan’daki demokratik muhalefetin tamamen dağıldığı söylenebilir.

Editör: TE Bilisim