Pasaport için gerekli evraklar

2021 pasaport için istenen evraklar İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. İlgili bakanlığın Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen pasaport işlemleri için pasaport çeşitlerine göre istenen belgeler temin edilir. Bu durumda yaklaşık 5 tip pasaport çeşidi olmasından dolayı her pasaport için işlemler değişmektedir. Söz konusu pasaport çeşitleri için gerekli evraklar kişinin kişisel bilgileri, fotoğrafı, pasaport ücreti dekontu gibi genel evraklar istenmektedir. Pasaport hakkında bilinmesi gereken her şey bakanlığın ilgili https://www.nvi.gov.tr/pasaport linki üzerinden ulaşılabilir.

Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

Pasaport çeşitleri yurt dışında görevli olan veya bireysel olarak yurtdışına çıkmak isteyen ya da farklı bir durum söz konusu olduğunda yurtdışına çıkacak olanlar için çeşitlendirilmiştir. Söz konusu pasaport bireysel kullanıcılar, devlet memurları veya devlet üst düzey yöneticileri vb. kişiler için alınmaktadır. Pasaport çeşitleri;

Umuma Mahsus Pasaport bordo renkte, Hususi Damgalı Pasaport yeşil renkte, Hizmet Damgalı Pasaport gri renkte, Diplomatik Pasaport siyah renkte, Geçici Pasaport pembe renkte,

Pasaport İçin Gerekli Belgeler

Pasaport için istenen evraklar her pasaport çeşidi için farklılaşmaktadır. Pasaport alacakların dikkat etmesi gereken en önemli nokta pasaport için temin edilen biyometrik fotoğraftır. Son 6 ay içerisinde çekilen yüzün her yerinin gözüktüğü bir fotoğraf geçerli olmaktadır. Fotoğraf ebatları 500mm x 60mm olacak şekilde olmalıdır. Çoğaltılan fotoğraf geçerli olmamaktadır. Fotoğraf standartları ‘’Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’’ tarafından düzenlenen Makinede Okunabilir Seyahat Belgeleri Standartlarında belirlenmiştir. Pasaport çeşitleri için gerekli belgeler her pasaport için sıralanmıştır.

Bordo Renk Umuma Mahsus Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Bordo pasaport almak isteyenler için gerekli evraklar;

T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik kartı, 1 adet biyometrik fotoğraf, 18 yaşını doldurmamış kişiler için muvafakatname, Öğrenci başvurusu yapılacaksa öğrenci belgesi, Pasaport harç ücretinin ödendiğine dair makbuz, Varsa eski pasaport ile başvuru yapılmaktadır.

Yeşil Renk Hususi Damgalı Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Yeşil renk pasaport almak isteyenler için gerekli evraklar;

C. kimlik kartı veya geçici kimlik kartı, 1 adet biyometrik fotoğraf, Hususi damgalı pasaport için talep formu, Görevden ayrılmış personel için kadro durumunu gösteren elektronik imzalı resmi belge derece kamu görevinden emekli olmuş kişiler için SGK Emeklilik Daire başkanlığından alınacak resmi belge, 18 yaşını doldurmamış kişiler için muvafakatname, Ebeveynlerinin ailesi için alacağı pasaportlar için kişi öğrenci ise öğrenci belgesi,

Ebeveynlerinin ailesi için alacağı pasaportlar için kişi engelli ise engelli raporu, Varsa eski pasaport Pasaport harç ücretinin ödendiğine dair makbuz ile başvuru yapılmaktadır.

Gri Renk Hizmet Damgalı Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Gri renk pasaport almak isteyenler için gerekli evraklar;

C. kimlik kartı veya geçici kimlik kartı, 1 adet biyometrik fotoğraf, Hizmeti damgalı pasaport için talep formu, Ebeveynlerinin ailesi için alacağı pasaportlar için kişi öğrenci ise öğrenci belgesi, Ebeveynlerinin ailesi için alacağı pasaportlar için kişi engelli ise engelli raporu, 18 yaşını doldurmamış kişiler için muvafakatname, Varsa eski pasaport Pasaport harç ücretinin ödendiğine dair makbuz ile başvuru yapılmaktadır.

Siyah Renk Diplomatik Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Siyah renk pasaport almak isteyenler için gerekli evraklar;

C. kimlik kartı veya geçici kimlik kartı, 2 adet biyometrik fotoğraf, Diplomatik pasaport için başvuru formu TBMM milletvekili görev belgesi Pasaport harç ücretinin ödendiğine dair makbuz, Kişi yerine başka biri başvuru yapacaksa vekaletname, Kişinin ailesi başvuru yapacaksa muvafakatname ve vekaletname ile başvurular yapılır.

Pembe Renk Geçici Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Pembe renk pasaport almak isteyenler için gerekli evraklar;

2 Adet 5cm x 6cm boyutlarında vesikalık fotoğraf Nüfus cüzdanı Kaybedilen pasaportun tutanağı ile pasaport başvurusu yapılabilmektedir.

Pasaport Alınırken Ödenecek Harç Ve Defter Ücretleri

Pasaport alırken, pasaport harç ücreti ve defter ücretini de ödemek zorunludur.

Ödemeler başvuru aşamasından önce yapılır. Ödemeler sadece anlaşmalı bankalarca kabul edilmektedir.

Ödenmesi gereken harç ve defter ücretleri şöyle;

2021 Pasaport Harç Ücretleri

Süre Harç Bedeli Defter Bedeli Toplam

6 Ay 208,30 TL 160 TL 368,30 TL

1 Yıl 304,40 TL 160 TL 464,40 TL

2 Yıl 497,00 TL 160 TL 657,00 TL

3 Yıl 705,90 TL 160 TL 865,90 TL

4+ Yıl 994,80 TL 160 TL 1154,80 TL

Editör: TE Bilisim