Antalya’da açıklamalar yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Kanal İstanbul’a kazmayı vurduğumuz zaman, dünyada denizcilik ve ulaşım bakımından tarih değişecek, dönüm noktası olacak” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Kanal İstanbul Projesi için, “Yapılamaz, yaptırmayız, ihanet olur” şeklindeki sözlerini değerlendiren Çavuşoğlu, “Kanal İstanbul’a kazmayı vurduğumuz zaman, dünyanın seyri değişecek. Denizcilik ve ulaşım bakımından tarihler değişecek, bir dönüm noktası olacak. Türkiye olarak biz bağımsız olmaya çalıştıkça, güçlendikçe karşımıza çıkan sorunların boyutu da farklılaşıyor ve değişiyor. Bu yüzden içeridekilerin uyanık olması gerekiyor. Kimlerin kiminle olduğuna dikkat edilmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

İMAMOĞLU’NUN YALANI ÇÖKTÜ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “İstanbul’a ihanettir” dediği Kanal İstanbul Projesi’nin gerekliliğini tarihçi İlber Ortaylı da teyit etti. İmamoğlu’nun ‘Yaptırmam’ dediği çılgın proje için Ortaylı, “Hangi hükümet gelirse gelsin, Kanal İstanbul’u mutlaka yapsın” dedi. Ortaylı, Kanal İstanbul’un ihtiyaç olduğunu belirterek, “Lozan Antlaşması çok değişti. Daha da değişecektir. Montrö Antlaşması, ‘Lozan’ın tasdik edilmesi’ demektir biliyorsunuz. Dolayısıyla Kanal İstanbul Projesi de gereklidir, yerindedir. Hangi hükümet olursa olsun, bunu yapması şarttır” şeklinde konuştu. İstanbul Boğazı’ndan bu kadar şilep geçmesinin hayati riskler taşıdığına dikkat çeken İlber Ortaylı, “Aksi takdirde her gün ‘deniz kazaları’ yaşanır, haberiniz olsun. AK Parti veya bundan sonraki hükümetlerin programı ‘çılgın’ denilen, ‘gereksiz’ denilen İstanbul Kanalı’nı yapması olmalıdır. Yarın, çok pişman oluruz. İhanet falan değildir” diye konuştu. Ortaylı son olarak, “Çılgın olarak görülen kanalı, mevcut hükümet istedi diye ‘çılgın’ değil. Buna aklı başında jeologlar, Celal Şengör gibileri ‘Evet’ diyor, ‘Bu iş lazım’ diyorlar. Çok lazım. Çünkü İstanbul Boğazı, milletler arası trafiğe müsait değil. Lozan ve Montrö zamanında buradan geçen gemiler ile bugünkü şartlar aynı değil” açıklamasında bulundu.

“Deprem riski artırmaz”

Kanal İstanbul Projesi’ne karşı çıktığını söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bu projenin olası İstanbul Depremi’ni tetikleyeceğini ve beklenen büyük bir depremin etkilerini güçlendireceğini öne sürmüştü. İmamoğlu, iddialarına bilim insanları tarafından da destek verildiğini, bilimsel olarak Kanal İstanbul’a karşı çıktığını savunmuştu. Ancak deprem profesörü Celâl Şengör, İBB Başkanı’nın sözlerinin bilimsel temeli olmadığına dikkat çekerek, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. İmamoğlu’nun saygı gösterdiği isimlerden biri olan Şengör, “AK Parti” karşıtlığı ile tanınıyor. Buna rağmen Şengör, Kanal İstanbul’un bir deprem tetikleyecek herhangi bir risk taşımayan proje olduğunu işaret etti.

Editör: TE Bilisim