TV8’de bu akşam yayımlanacak Masterchef yarışmasının tanıtımı yayınlandı. Tanıtımda ortaya çıkan künefetatlısı üzerine vatandaşlar tarif konusunda detaylara yöneldi. Tanıtım videosunu izleyenler internet üzerinden Künefe nasıl yapılır? sorusuna yanıt ararken, kaymaklı künefe tarifi hakkında bilgileri araştırmaya başladı. Biz de hazırladığımız bu haberde sizlere Künefe nasıl yapılır? sorusunu yanıtlarken, en pratik şekilde evde uygulayabileceğiniz kaymaklı künefe tarifi hakkında detayları derledik. Peki, Künefe nasıl yapılır? İşte kaymaklı künefe tarifi…

Evde uygulanabilecek kaymaklı künefe tarifi

Künefe Tarifi İçin Malzemeler

300 gramtel kadayıf

150 gramtereyağı

200 gramtuzsuz antakya peyniri (ya da dil peyniri)

Künefeyi pişirmek için:

50 gramtereyağı 2 yemek kaşığıüzüm pekmezi

Şerbeti için:

1,5 su bardağıtoz şeker 1,5 su bardağısu 1 tatlı kaşığılimon suyu

Evde Künefe Nasıl Yapılır?

Sıcak künefenin üzerine gezdireceğiniz soğumuş şerbeti hazırlamak için; toz şeker ve suyu tencereye alın. Ocağa aldığınız şerbet karışımını aralarda karıştırarak kısık ateşte kaynatın. Yaklaşık 20-25 dakika kadar kaynayan ve kıvam alan şerbete limon suyu ekleyip karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Soğuması için bir kenarda bekletin. Tel kadayıfı geniş bir tepsiye alın. Elinizle tel tel açıp küçük parçalar haline getirin. Oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağını kattıktan sonra kadayıf tellerini açmaya devam ederek tereyağını kadayıflara yedirin. Altın sarısı bir renk alan tereyağlı kadayıf karışımını iki eşit parçaya ayırın. Künefeyi pişirmek için; oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağını küçük bir kapta pekmezle karıştırın. Pişirme işlemini gerçekleştireceğiniz küçük boy yuvarlak tepsileri pekmezli tereyağının bir kısmıyla yağlayın. Tereyağlı kadayıf karışımının yarısını pişirme tepsisinin tabanına bastırarak döşeyin. Suyunu süzdürdükten sonra elinizle ufaladığınız tuzsuz Antakya peynirini kadayıfların üzerine boşluk kalmayacak şekilde serpiştirin. Kalan tereyağlı kadayıf karışımıyla peynirlerin üzerini bastırarak kaplayın. Üzerine kalan pekmezli tereyağı karışımını sürün.

Künefe tepsilerini ocağın üzerine alın. Tepsiyi ocak üzerinde gezdirerek künefeyi kısık ateşte pişirin. Taban kısmı renk alan künefeyi, geniş bir tabak yardımıyla ters çevirerek tekrar ocağa alın. Aynı şekilde pişirerek diğer tarafının da kızarmasını sağlayın. Ocaktan almak üzere olduğunuz nar gibi kızaran künefenin üzerine soğuk şerbeti gezdirdikten sonra ocaktan alın. Kısa bir süre dinlenen ve şerbetini çeken künefeyi, dilimledikten sonra arzuya göre sıcak ya da ılık olarak sevdiklerinizle paylaşın.

Künefe Tarihçesi

Yemek tarifleri arasında en çok merak edilenler biridir aslında künefe. Yapımı çok basit gözükse de birçok ustalık isteyen yönleri vardır. Künefe yemek için hep bir yerlere gitmek isteriz. Ailecek her zaman hadi künefe yemeye gidelim deriz. Ama evde yapmaya çoğumuz cesaret edemeyiz. Yukarıda tarifini verdiğimiz künefenin peki tarihçesi nasıl? İşte detaylar…

Osmanlı döneminde Yemen’e giden askerlerimizin bir kısmı burada tatlıcılık ile uğraşmış yurtlarına döndüklerinde de işlerine devam etmişlerdir. Künefe ise 1930’lu yılların sonuna doğru Mersin’e 1940’lı yıllarda ise Hatay’a geldiği söylenerek ülkemizde yapılmaya başlanmıştır.

Şerbetgillerden bir tatlı sayılan künefenin soy ağacına bakıldığında kaçıncı kuşaktan olduğu bilinmese de atasının kadayıf tatlısı olduğu tahmin edilebilmektedir. Ama kökeninin hangi şehire dayandığı konusunda belirsizlik hakimdir. Bu sebepten Hatay, Urfa, Mersin gibi illerimiz arasındaki münakaşalara şahit olmaktayız. Ama illa da kökenini söylememiz gerekirse daha çok Arap kültürü temelli şerbetli bir tatlıdır demek daha doğru olur.

Editör: TE Bilisim