Milli Savunma Bakaanlığı Basın ve Halka İlişkiler Şube Müdürü Yarbay Nadide Şebnem Aktop gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

RUS HEYETLE GÖRÜŞME

Yarbay Aktop, Rusya’da varılan mutabakatla Türkiye sınırlarının rejim ve terör saldırılarına karşı daha korunaklı hale getirildiğini, bölgede istikrar ve normalleşmeye zemin hazırlanarak masum sivillerin korunması için önemli bir adım atıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mutabakat kapsamında Rusya Federasyonu askeri heyeti 10 Mart’ta Ankara’ya gelmiş, yapılan görüşmelerde M4 kara yolunun kuzeyinde 6 kilometre ve güneyinde 6 kilometre derinliğinde tesis edilecek güvenli koridorun işleyişine dair ayrıntılı esas ve usuller ile 15 Mart’ta başlaması planlanan Türk-Rus ortak devriyelerinin esasları ele alınmıştır.

Bugün itibarıyla tamamlanacak görüşmeler olumlu ve yapıcı bir havada geçmiştir.”

3 BİNDEN FAZLA KİŞİ GÖNÜLLÜ ASKERLİK İÇİN BAŞVURDU

Yarbay Aktop, “İcra edilen operasyonlarda büyük bir azim ve kararlılıkla mücadele eden kahraman Mehmetçiğin en büyük motivasyon kaynağı şüphesiz asil milletimizin sevgisi, güveni ve duasıdır. Bahar Kalkanı Harekatı ile 3 binden fazla vatandaşımız, askerlik şubelerine başvurarak gönüllü askerlik hizmeti talebinde bulunmuştur. Vatandaşlarımızın müracaatları her türlü takdire şayandır. Her şart ve durumda daima Mehmetçiğin yanında olan aziz milletimize bu vesileyle bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.” şeklinde konuştu.

TERÖRLE MÜCADELE

Aktop “Yapılan saldırı ve ihlallerin büyük bölümü harekat alanımızın doğu ve batı sınırından; havan, top ve çok namlulu roketatar gibi silahlarla uzak mesafeden gerçekleştirilmiştir. Barış Pınarı bölgesi güneyinden son bir hafta içinde sızma girişiminde bulunan 40 PKK/YPG’li terörist tespit edilmiş, toplamda son bir ay içinde 155 terörist etkisiz hale getirilmiştir.” dedi.

Aktop, İdlib’de rejimin sivil ve masumları hedef alan saldırıları nedeniyle büyük bir insanlık dramı yaşandığına, Mayıs 2019’dan bugüne kadar 1 milyondan fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığına, 280 binden fazla kişinin Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekat alanlarına göç ettiğine dikkati çekti.

Aktop, “Terörle mücadele kapsamında yurt içinde ve sınır ötesindeki operasyonlarda son bir ay içinde 87 terörist etkisiz hale getirildi.” ifadelerini kullandı.

Yarbay Aktop, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelenin ilgili kurumlarla koordineli olarak, yeni bilgi, belge ve veriler ışığında kararlılıkla sürdürüldüğünü vurgulayarak, “Bu kapsamda yürütülen soruşturmalar neticesinde 15 Temmuz 2016 tarihinden bugüne kadar toplam 19 bin 75 personel ihraç edildi, 5 bin 183 personel hakkında ise adli ve idari süreç devam etmektedir.” diye konuştu.

KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ

Virüsün İran’da yaygın olarak görülmesiyle 22 Şubat’tan itibaren hudut birliklerinin yasa dışı geçişlerde yakalanan şahıslarla temaslarında uygulanacak hareket tarzlarının belirlendiğini, hudut birliklerinin yeterli sayıda koruyucu elbise, eldiven ve maske ile teçhiz edilmesinin sağlandığını aktaran Aktop, tüm personelin seyahat maksatlı yurt dışı izinlerinin de geçici bir süre için ertelendiğini anımsattı.

Askeri öğrenci, yükümlü erbaş ve erlerin hafta sonu izinlerinin bir süre için durdurulduğunu, ant içme ve mezuniyet törenlerine de bir süre için misafir kabul edilmeyeceğini dile getiren Aktop, şöyle konuştu:

“Misafir askeri öğrencilerin ülkelerinden dönüşlerinde sağlık kontrollerinden geçirilmeleri için gerekli tedbirler alınmıştır. Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları Karargahları ile Harp Okulları ve Meslek Yüksekokulları nizamiyeleri, giriş yapanların vücut ısılarını ölçen termal kameralarla teçhiz edilmiş, nizamiyelerde görev yapan ilgili personele de eğitim verilmiştir. Milli Savunma Bakanlığı tüm teşkilatı ile bu salgın riskine karşı teyakkuz halindedir.”

Editör: TE Bilisim