Haksız rekabetin ve fiyatlardaki suni artışın önüne geçilmesi amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan 2. araç satışı yetki belgesi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın konuya ilişkin yaptığı açıklamanın ardından ikinci el araç satışı yapan işletmeler konuyla ilgili detayları araştırmaya başladı. Peki, ticari satışlarda aranacak olan 2. el araç yetki belgesi nasıl alınır? İkinci el araç yetki belgesi nedir ve nereden alınır? Detaylar haberde…

2. el araç yetki belgesi nedir?

İkinci el motorlu kara taşıtlarında suni fiyat artışının önüne geçilmesi amacıyla ‘2. araç satışı yetki belgesi’ şartı getirildi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ikinci el taşıt ticareti yapan ve yetki belgesini almayan işletmelerin 31 Ağustos 2020 tarihine kadar yetki belgesini almaları gerektiğini ifade etti.

Bakan Pekcan, ‘Bir takvim yılı içinde 3’ten fazla taşıt satışı, ticari faaliyet kabul edilecek ve kayıt dışı faaliyetlere yaptırım uygulanacak.” açıklamasında bulundu.

Ticaret Bakanı Pekcan, “Düzenlemeyle ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını ve suni fiyat artışının önlenmesini amaçlıyoruz” dedi.

2. el araç yetki belgesi nasıl alınır? İkinci el araç yetki belgesi nereden alınır?

İkinci el araç satışı yetki belgesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonundan alınacak mesleki yeterlilik belgesi ile beraber gümrük ve ticaret il müdürlüklerine başvurularak alınabilmektedir.

Yetki belgesi başvurusu, İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden yapılmaktadır. Belge, sistem üzerinden verilmekte olup, kişiye özel şekilde düzenlenecek yetki belgesi için geçerlilik süresi ise beş yıldır.

(1) İşletmeye yetki belgesi verilebilmesi için gerekli şartlar şunlardır;

a) Meslek odasına kayıtlı olunması,

b) Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması,

c) İş yeri açma ve çalışma ruhsatının bulunması,

ç) Meslek odası ve vergi kayıtları ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatındaki iştigal konuları arasında ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinin bulunması,

d) Motorlu kara taşıtları alım satım sorumlularının;

1) On sekiz yaşını doldurmuş olması,

2) En az lise mezunu olması,

3) İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması,

4) Konkordato talebinde bulunmamış olması,

5) Kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası almamış veya devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme, işkence, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması,

e) Motorlu kara taşıtları alım satım sorumlularından en az birinin Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesine sahip olması,

gerekir.

(2) Bakanlık, yetki belgesi verilmesi için mesleki eğitim şartı getirmeye ve bu eğitime ilişkin usul ve esaslar ile bu şarttan muafiyet sağlayan eğitim alanlarını ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak belirlemeye yetkilidir. Mesleki eğitim, Bakanlık veya Bakanlıkça uygun görülen kurum ve kuruluşlar tarafından verilir.”

2. el araç satışı yetki belgesi kimler için zorunlu?

2. el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal etmeyen vatandaşların kendi isimlerine tescilli olan taşıt satışları yönetmelik kapsamı dışındadır.

Ancak ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile beraber esnaf ve sanatkarlar yönetmelik kapsamında yer almaktadır.

Dolayısıyla araç satış yetki belgesi kimler alabilir noktasında ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile uğraşan gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkarların işletmeleri için yetki belgesi alması zorunlu olup, işlerle uğraşmayan vatandaşların ise kendi adlarına tescilli olan araçları satma süreçlerinde 2. el araç satış yetki belgesi alma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da yeni yönetmeliği, “Bir takvim yılı içinde 3’ten fazla taşıt satışı, ticari faaliyet kabul edilecek ve kayıt dışı faaliyetlere yaptırım uygulanacak.” ifadesi ile duyurdu.

Buna göre, kiralama şirketlerine ellerindeki araçları satmak için en az bir yıl boyunca kiralama faaliyeti yapma şartı getirildi. Yönetmelik ile getirilen bir diğer yenilik ise, yetki belgesi olmayanlara bir yıl içinde en fazla 3 adet ikinci el araç satışı hakkı verilmesi oldu.

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikte, “Motorlu kara taşıtı kiralama faaliyetinde bulunan işletmeler tarafından en az bir yıl süreyle kiralanan taşıtların bu işletmelerce satışı” maddesi yer aldı.

Editör: TE Bilisim