Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Kosova

Geçtiğimiz sene 6 Ekim’de yapılan genel seçimden yaklaşık 4 ay sonra ancak hükümet kurulabildi.

Siyasi ve ekonomi analistlerine göre, Başbakan Albin Kurti başkanlığındaki yeni Kosova hükümetini büyük sorumluluklar bekliyor. Kosova’nın yeni hükümeti, esas olarak, savaşın parçaladığı ülkeyi daha derin yolsuzluk ve kötü yönetime sürükleyen eski Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) üyelerinden oluşan mevcut seçkinlerin yerini aldı.

Analistlere göre, yeni hükümet için en acil dış politika sorunu Sırbistan ile diyalog ve kapsamlı ve yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmaya varılması olacak.

KURTİ’Yİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Siyasi ilişkiler analisti Artan Muhaxhiri, Başbakan Kurti’nin iç ve dış Kosova’da çok hassas bir zamanda hükümete liderlik edeceğini söyledi. Muhaxhiri’ye göre, Kurti hükümetinin yapması gereken ilk şey, kamu parasının kötüye kullanılmasını durdurmak ve devlet kurumlarının toparlanmasına başlamaktır.

Vatandaşların, Kosova devletine olan güvenini yeniden kazanması gerektiğini de vurgulayan Muhaxhiri, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uluslararası arenada, Kurti hükümetinin temel sorunu Sırbistan ile diyaloğun son aşaması olacak ve Kurti’nin şimdiye kadar var olmayan konumu olarak önemli bir sorun olması bekleniyor. Kurti, şimdiye kadar diyaloğa doğrudan müdahil olmadığı için ve tüm diyaloğu yeniden değerlendirme yaklaşımının hızlandırılmış bir çözüm arayan Avrupalı ve Amerikalı müttefikler arasında destek bulması pek mümkün değil.”

Muhaciri, bu konuda iktidar koalisyonu arasında farklılıklar olması nedeniyle Sırbistan ile diyalog sorununun da bir sorun olarak görüldüğünü de hatırlattı.

Ekonomik ilişkiler uzmanı Naim Gashi, Kosova vatandaşlarının karşı karşıya kaldığı ve Kosova Hükümeti tarafından ele alınması gereken temel sorunların istihdam, ekonomik kalkınma ve vatandaşların yurt dışına kaçma sorunları olduğunu ifade etti.

Askerlik zorunlu olacak

Uluslararası ve yerel kuruluşların raporları, siyasi atamaların, kayırmacılık ve yolsuzluk olgusunun Kosova’nın kurumlarını ve genel olarak toplumu kısıtladığını dile getirmişti. Kosova İstatistik Ajansı’na göre yüzde 30’luk yüksek işsizlik oranı Kosova’yı yıllardır takip eden bir sorundur.

Kurti’nin başbakan olarak yaptığı ilk konuşmasında ise, en önemli başlıklardan biri de ekonomini kalkınması oldu. Kurti, “Ekonomik kalkınma ve istihdamın hükümeti olacağız. Orta ve Küçük ölçekli işletmeler ile üretime destek sunacağız. İşçiyi koruyan bir hükümet olacağız. Hükümet Bütçesini 3 milyar euroya çıkaracağız. Tarıma destek sunacağız. Teknolojiye ayrı bir önem vereceğiz. Askerlik zorunlu olacak.” diye konuştu.

HÜKÜMET EKONOMİK SIKINTILARLA KARŞI KARŞIYA

Kosova İstatistik Kurumu’nun açıklamasında, son yıllarda göçte bir artış oldu. Bu verilere göre, son on yılda 220 binden fazla vatandaş Kosova’yı terk etti.

Gashi, “Kosova’da adaletin hâlâ parayla satın alındığı ve adaletin güçlü ve parası olanlar için geçerli olmadığı biliniyorsa, diğer öncelikler hukuk ve düzen olmalıdır. Diğer bir sorun da sağlık meselesi. Çünkü, on milyonlarca euro Kosovalı vatandaşın yurtdışında hizmet aramak için harcandı. Oysa işgücü piyasası ile ilgisi olmadığı için eğitim sistemi çökmüştür.” dedi.

Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Kosova

Editör: TE Bilisim