Türkiye dün ve bugün gelen 2 acı haberle yasa boğuldu. Ankara Keçiören’de Mert Yağız Köksal ve Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde Umut Bilgi, iddiaya göre okul kantininden aldıkları şırınga çikolatayı yemek istedikleri sırada kapağını açmak isterken, kapağın boğazlarına kaçarak nefes borusunu tıkaması sonucu vefat etti. Yaşanan iki acı olayın ardından gıda güvenliği konusu bir kez daha gündeme gelirken, şırıngalı çikolata nedir ve neden öldürüyor sorusu sıklıkla araştırılmaya başlandı. Peki şırıngalı çikolata satılan yerler ceza alacak mı? Marketlerde AVM’lerde bakkal ve okul kantinlerinde çokça rastlanan Şırıngalı çikolata nedir, neden öldürüyor? Konunun detayları haberin içeriğinde yer alıyor…

Şırıngalı çikolata satılan yerler ceza alacak mı? Şırıngalı çikolata nedir, neden öldürüyor?

Şırıngalı çikolata, çocukların ilgisini çeken ve çikolata ile doldurulmuş şırınga şeklindeki bir plastik ambalaj. Birçok marka tarafından üretilen şırıngalı çikolatadaki bu küçük kapağın tehlike oluşturduğu düşünülüyor.

Nitekim üst üste gelen iki acı haber, özellikle çocuklara yönelik ürünlerde gıda güvenliğinin ne derece önemli olduğunu bir kez daha gözler gözler önüne serdi.

Ankara Keçiören’de 7 yaşındaki Mert Yağız Köksal’ın ve Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde yine 7 yaşındaki Umut Bilgi’nin vefatına neden olan bu tehlikeli ürün için toplatma kararı alındı.

Mert Yağız Köksal (solda), Umut Bilgi (sağda).

7 yaşındaki Umut Bilgi, 9 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti

Diyarbakır Yenişehir ilçesi Seyrantepe Mahallesinde yaşayan 7 yaşındaki Umut Bilgi, 25 Kasım 2019’da okul çıkışında, okul yakınında bir marketten aldığı şırınga şeklindeki çikolatanın kapağının boğazına kaçması sonucu ambulansla Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kaldırıldı. 9 gün yaşam mücadelesi veren 7 yaşındaki Umut Bilgi, 5 Aralık 2019 tarihinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Acılı aile bütün anne ve babalara çağrıda bulunarak yaşadıkları acıları kimsenin yaşamaması için çocuklarını bu üründen uzak tutmalarını istedi. Aile ayrıca şırınga çikolatasına karşı tedbir alınması için yetkililere çağrıda bulundu.

7 yaşındaki Mert Yağız Köksal

Ankara Keçiören Şehit Ahmet Kabukçu İlkokulu öğrencisi Mert Yağız Köksal, teneffüste rahatsızlanarak yere yığıldı. Durumu fark eden görevliler, çocuğa müdahale etti. Hastaneye kaldırılan öğrenci, yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Mert Yağız köksal’ın vefatına ilişkin soruşturma devam ediyor.

Mert Yağız Köksal hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan açıklama yapılmıştı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Keçiören ilçesindeki Şehit Ahmet Kabukçu İlkokulu’nda eğitim gören ve okulda fenalaşan 1’inci sınıf öğrencisi Mert Yağız Köksal’ın ölümüyle ilgili yazılı açıklama yapıldı. Köksal’ın, kantinden aldığı şırınga şeklindeki oyuncak sıvı çikolatayı yerken, nefes alamayıp, fenalaştığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Keçiören Şehit Ahmet Kabukçu İlkokulu 1’inci sınıf öğrencisi Mert Yağız Köksal’ın, ilk bilgilere göre sabah 8.30’da okul kantininden aldığı şırınga şeklindeki oyuncak sıvı çikolatayı yediği sırada nefes alamayarak fenalaşması üzerine, yapılan tüm müdahalelere rağmen saat 9.10’da vefat ettiği, ölü muayene işleminin yapıldığı ve kesin ölüm sebebinin tespiti amacıyla adli tıp kurumuna sevk edildiği, olayla ilgili soruşturmanın devam ettiği hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Bakanlık müfettiş görevlendirdi

Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencinin ölümüyle ilgili müfettiş görevlendirdi. Olayla ilgili olarak okul yöneticileri açığa alındı. Bakanlık’tan konuya yapılan açıklamada şöyle denildi: “Ankara Keçiören Şehit Ahmet Kabukçu İlkokulu 1. sınıf öğrencimiz Mert Yağız Köksal’ın 10 Aralık 2019 Salı günü vefatıyla ilgili olay idari açıdan, Bakanlığımız Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından görevlendirilen Maarif Müfettişlerince tüm yönleriyle kapsamlı bir şekilde soruşturulmaktadır.

Kantin sözleşmesi fesh edildi

Bakanlık Maarif Müfettişleri tarafından yapılan ilk incelemede, söz konusu kantin işletmesinin, ilgili mevzuat gereği okulda oluşturulan komisyon tarafından 15 Kasım 2019 tarihinde, Keçiören İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ise son olarak 29 Kasım 2019 tarihinde denetlendiği görülmüştür.

Soruşturmanın salahiyeti açısından, sorumluluğu olabileceği düşünülen ilgili okul yöneticileri görevden uzaklaştırılmış olup, iddialara konu olan okul kantini işletmesinin sözleşmesi feshedilmiştir.

Öğrencimizin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan ve eğitim camiamızı derinden üzen bu elim hadisede sorumluluğu bulunan kişiler hakkındaki soruşturma süreci hassasiyetle yürütülmektedir.

Ayrıca, söz konusu olayla ilgili adli makamlarca başlatılan soruşturma devam etmektedir.”

‘Satışa uygun’ değildi

10 Mart 2016 tarihinde dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ‘Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmesi’ genelgesini yayımladı.

Genelgenin ‘Eğitim Kurumlarında Satışı Uygun Olmayan Gıda ve İçecekler’ başlığında, ‘Tüm çikolata türleri (Ayrı satılan veya ürünlere eklenmiş, damla çikolata, sürülebilir çikolata ve çikolata kaplanmış olanlar dahil), gofretler (sade, dolgulu, kaplamalı vb.)’ maddesi bulunuyor.

Editör: TE Bilisim