Nepal’de 12 medresesi bulunan ve yetimlere yönelik de faaliyet gösteren kurum, Türkiye’den İHH İnsani Yardım Vakfı ile de ortak çalışmalar yürütüyor.

Burak Çolo/Özel Haber

Asya kıtasının güneyinde bulunan Nepal’de toplumun dini inancı ağırlık olarak Budizm’e dayanıyor. 15. Yüzyılda Keşmirli Müslümanlar’ın Nepal’e ticaret yapmaya gelmesiyle birlikte İslam ile tanışan Nepal halkının bugün yaklaşık olarak yüzde 4’ü Müslüman. Nepal’in başkenti Kathmandu’da Müslümanlar’ın eğitim alanında hizmet veren Al Hira Nepal Eğitim Kurumları Başkanı Mevlana Gulam Rasoll Falahi ile Nepal’deki Müslümanlar’ın eğitim durumlarını konuştuk.

MÜSLÜMANLAR’IN 10 YIL ÖNCE HİÇBİR HAKKI YOKTU

Nepal’in 10 yıl önce bir Hindu krallığı olduğunu belirten Falahi, şunları kaydetti: “Nepal şu an federal demokratik bir ülke. Elhamdulillah şu anda bizim yeni bir anayasamız var. Bu anayasada Müslümanlar olarak bazı haklarımız var. Seyehat hakkı, konuşma hakkı, din ve vicdan özgürlüğü, mescit inşaa etme hakkı gibi. El Hira topluğu bir eğitim topluluğudur ve 33 yıldır Nepal’de faaliyet gösteriyoruz. Nepal’in farklı yerlerinde 12 medresemiz ve birde İHH ile ortak çalışmamız Ali Ramazan ve Meryem Üstünsoy Yetimhanemiz bulunmakta. Bu yetimhane İHH tarafından kalıcı eser olarak inşaa edildi. 170 öğretmenimiz eğitim verdiği medreselerimizde 4 binden fazla da öğrencimiz eğitimine devam etmekte.”

EĞİTİM ALANINDA NEPALLİ MÜSLÜMANLAR’A ÖNCÜLÜK EDİYORUZ

Medreseler hakkında bilgi veren Başkan Mevlana, “2 kız çocuklarımıza yönelik, 2 orta okul, 2 tane de hafız yetiştirmek için medreseler inşaa ettik. Bunun yanında 2 de lise eğitimi veren okulumuz bulunmakta. El Hira topluluğu bu okullar ile Nepal’de Müslümanlar’a eğitim veriyor. İslam ümmetinin daha iyi bir yere gelmesi için mücadele ediyoruz. Elhamdulillah bu topluluk Nepal’de Müslümanlar’a eğitim alanında öncülük ediyor.” dedi.

NEPAL’DE MEDRESELER İÇİN KANUNİ DÜZENLEME YOK

Al Hira Eğitim Kurumları olarak bir eğitim semineri organize ettiğini ifade eden Başkan Mevlana, “Müslüman toplumunda eğitimin nasıl olmasına yönelik bir seminerdi. Nepal’deki bütün alimlerin, Müslümanlar’ın, kanaat önderlerinin katıldığı toplantıda medreselerimizin eğitim durumunu tartıştık. Hükümetten medreselerimizle alakalı hukuki düzenleme yapmasını talep ettik. Çünkü bizim ülkemizde medreseler için bir kanun düzenlemesi yok. Eğitim alanında kanunlar var fakat medreseler için kanun yok. Bu yüzden kanun düzenlemesi için çalışıyoruz. Normal okullarda din eğitimi yok. Ancak medreselerde hem dini eğitim hem de fenni eğitim var. Bu yüzden hem dini eğitimin hem de normal eğitimin bulunduğu müfredat oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.

İHH YETİMLERİN TÜM İHTİYACINI KARŞILIYOR

Son olarak İHH İnsani Yardım Vakfı ile ortak çalışmalarından bahseden Başkan Mevlana, şunları söyledi: “İHH sponsorluğunda bakımını üstlendiğimiz 18 yetimimiz var. Bu yetimlerin özelliği yetimhanede değil evlerinde bakımının üstlenilmesi. Bir diğer ortak çalışmamamızda da bakımını üstlendiğimiz 50 yetimimiz var. Bu yetimhanede İHH yetimlerin her ihtiyacını karşılıyor. Allah’a şükürler olsun Nepalli Müslümanlar olarak İHH’ya vesile olduğu için çok teşekkür ediyoruz. Yapmış olduğumuz tüm faaliyetlerimiz yasal bir şekilde ilerliyor. Yıllık faaliyet raporlarımızı da hükümete sunuyoruz. Problemsiz ve kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Bizi ve Nepalli Müslümanları Türkiye’den ziyarete gelen kardeşlerimize teşekkür ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim