Depresyon tedavisi günlük yaşamda yapılacak uygulamalar ve yöntemler ile gerçekleştirilebilmektedir. Toplumsal stres artışı ve yoğun yaşam temposu depresyon oluşumuna neden olurken depresyon tedavisi doğal yaşam içinde bulunabilmektedir.

Depresyon Nedir?

Depresyon en çok karşılaşılan ruhsal hastalıklardan biridir. Ani sinirlenme, boşluğa düşme duygusu ve benzeri ruhsal sorunlar oluşmasına neden olan depresyon, günlük yaşam rutininde aksamalar meydana getirebilmektedir. Yoğun iş temposu ve memnuniyetsiz yaşam, depresyon oluşmasını tetikleyen önemli unsurlardan biridir. Depresyonun ana kaynağı stres olurken kullanılan bazı ilaçlar ve besinlerde depresyon oluşumunu tetiklemektedir. Depresyonda ağlama atakları, yıpranma kaynaklı hırçın davranışlar, nedensel ilişkisi bulunmayan olaylarla bağlantı kurma ve sıklıkla olumsuz düşünce oluşumu gibi davranışlar görülmektedir. Yaşamı aksatan ve yapılan işlerden haz almayı olumsuz etkileyen depresyon, bazı durumlarda olayın sonucu olarak karşımıza çıkmakla birlikte ilaç kullanımı ve benzeri durumlarda ruhsal bozukluğa neden olan bir durumdur. Depresyon ruhsal bir rahatsızlık olmakla birlikte, bedensel etkileri de bulunan bir rahatsızlıktır. Düşünme ve duygu mekanizmasını olumsuz yönde etkileyen depresyonun farklı nedenleri bulunmaktadır.

Depresyon Neden Oluşur?

Depresyon oluşma nedeni bireysel farklılıklara ve yaşam koşullarına bağlı olabilmektedir. Hastalıklardan dolayı oluşan depresyonlarda, ilaç kullanımının etkili olduğu görülmektedir. Bunun dışında günlük yaşamda karşılaşılan küçük problemlerin birikmesi de ilerleyen dönemde depresyon oluşturmaktadır. Düzensiz beslenme, bedenin ihtiyaçlarının karşılanamaması, duygusal açıdan yetersizlik ve benzeri durumlar depresyon oluşturmaktadır. Kalitesiz yaşam serüveni kişilerde değersizlik hissi, yaşama amacını kaybetme ve yaşam arzusunu yitirme gibi sonuçlar oluşturabilir. Bu da depresif tutum ve atakların oluşmasına neden olmaktadır. Günlük olarak düzenli uyku alınmaması da depresyonu tetikleyen ve zihin işlevlerinin bozulmasına neden olan bir durumdur. Bireylerin doğal yöntemler kullanarak ve günlük yaşam koşullarını düzenleyerek depresyon tedavisi olmaları mümkündür.

Depresyon Tedavisinde Tercih Edilebilecek Doğal Yöntemler

Depresyon tedavisinde doğal yöntemler arasında yer alan en önemli yöntem gündelik hayat kalitesini arttıracak düzenlemeler yapılmasıdır. Düzenlemelerin yapılması ile kişilerin ruhsal açıdan doyuma ulaşması ve ruhsal sorunlarını aşmaları mümkündür. Uyku düzeni hem ruhsal hem de bedensel açıdan yaşam serüveninde büyük önem taşımaktadır. Yeterli ve düzenli uyku uyunmaması halinde bireylerin depresif tutum sergilemesi ve yanlış kararlar vermesi mümkündür. Yanlış kararların alınması, farklı olumsuz durumların oluşmasına neden olmakta, bu da depresyonun derinleşmesine neden olmaktadır. Doğal yollarla depresyonun tedavi edilmesi için yapılabilecek uygulamalar şunlardır.

Sağlıklı beslenme: Vücudun ihtiyacı olan besinlerin düzenli alınması ile depresyonun aşılması mümkündür. Bunun için uzun bir süreç gerekmektedir. Folik ait içeren yeşil sebzelerin, demir çinko bakımından zengin kırmızı et tüketiminin, C ve D vitamini içeren narenciyenin düzenli tüketilmesi gerekmektedir. Omega 3 ve selenyumumda günlük tüketiminin sağlanması gerekmektedir.

Egzersiz: Sağlıklı yaşam için gerekli olan egzersiz, zihnin rahatlamasını ve olumlu sinyaller üretmesini sağlamaktadır. Açık alanda düzenli olarak yapılan egzersizler faydalıdır. Kılıç otu: Antidepresan etkisi bulunan kılıç otu, çay yapılarak tüketildiğinde rahatlama sağlamaktadır. Güneş ışığı: Vücudun D vitamini ihtiyacının karşılanmasını sağlayan güneş, yüksek seviyede melatonin salgılanmasını sağlamaktadır. Serotonin hormonunun salgılanmasını engelleyen güneş, olumsuz düşüncelerin oluşmasını önlemektedir. Masaj: vücudun rahatlamasını sağlayan masaj, kasların ve sinirlerin gevşemesini sağlar. Bu da gevşemeyi ve olumlu düşünce akımları oluşmasını sağlar.

Depresyondan Korunmak İçin

Depresyondan korunmak düzenli yaşam döngüsü ile mümkündür. Vücudun ihtiyacı olan besinlerin yeterli olarak tüketilmesi, düzenli uyku ve olumlu duygu oluşturan mekanlarda bulunmak depresyon tedavisi ve önlenmesi için büyük önem taşımaktadır.

Editör: TE Bilisim