Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye’yi Doğu Akdeniz’de oldubitti ile devre dışı bırakmaya çalışan Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta, Fransız uçak gemisi Charles De Gaulle umudu devam ediyor. Bölgedeki 8 numaralı parsel çevresinde 28 Ocak’tan beri bulunan Fransız gemisinin, görev süresi başlangıçta 2 hafta olarak açıklanmıştı. Ancak açıklanmayan ileri bir tarihe kadar bölgede faaliyetlerini sürdüreceği açıklandı. Bu kararın alınmasındaki temel gerekçenin, Fransa’nın bölgedeki çıkarlarını koruma olduğu da Fransız yetkililerle dile getirildi. Zira Güney Kıbrıs’ın tek taraflı parselleyip uluslararası sondaj izni verdiği petrol devleri arasında Fransız şirketleri de bulunuyor. Bu nedenle Doğu Akdeniz, Fransa için milli mesele seviyesine ulaşmış durumda.

RUMLAR YAŞ TAHTAYA BASMIŞLARDI

Bu gelişme Yunanistan ve Güney Kıbrıs ana akım medyasında “Fransa, savaş gemisini bölgeden çağırmayarak Türkiye’ye mesaj verdi. Sismik araştırma gemisi Oruç Reis ile bölgede yasadışı faaliyetler yürüten Ankara’ya karşı Doğu Akdeniz’de kendini göstermeye devam edecek” türü yorumlar yapıldı. Sosyal medyada milliyetçi kesim, “Fransızlar bizim yanımızda” demeyi sürdürse de, bu beklentinin içi geçtiğimiz hafta boş çıkmıştı.

Rum medyasında yapılan haberlerde Fransız uçak gemisinin Rafale tipi savaş uçaklarının, Yavuz sondaj gemisinin çalışma yaptığı noktaya yakın uçtuğu öne sürülmüş, Türkiye’ye gözdağı verildiği iddia edilmiş ve uçuşların devam etmesinin beklendiği kaydedilmişti. Ancak Fransa, söz konusu geminin daha önceden planlanmış bir şekilde bölgeye gittiğini üstelik bu plan hakkında Türkiye’ye bilgi verildiği de duyurulunca Rum medyasının iddiaları havada kalmıştı. Yunan ve Rum basını, söz konusu Türkiye olunca daha fazla dikkat çekebilmek için kışkırtıcı ifadeler kullanmasıyla biliniyor.

Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Editör: TE Bilisim