Son günlerde gündeme gelen Ayasofya’nın ibadete açılması konusunda Sultanahmet Camii ile ilgili tarihte yaşanmış bir olayı Kanal 24 Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek tekrar gün yüzüne çıkardı. Çiçek, 1926’da Sultanahmet Camii’nin resim sergisine çevrilmek istendiğini söyledi.

RESİM SERGİSİ GİRİŞİMİ

Çiçek, Cumhuriyet tarihinin ilk kuşak bestecilerden biri olan Cemil Reşit Rey’in şahit olduğu olayı anlatarak günümüzde İslam ve cami düşmanlığı besleyenlerin zihniyetini deşifre etti.

1926 yılında Ankara’da Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey’in başkanlığında Güzel Sanatlar Kurulu toplantısı gerçekleştirildiğini söyleyen Çiçek, Sultanahmet Camii’nin resim sergisi olarak kullanılmak istendiğini Necati Bey’e verilen dilekçeye yansıdığını belirtti.

KUBBEYİ DELMEK İSTEDİLER

Çiçek, resim galerisi talebinde bulunan dönemin ressamlarından Çallı İbrahim ve Namık İsmail’in dilekçede Sultanahmet Camii’nin kendilerine resim sergisi olarak tahsis edilmeleri istediklerini ayrıca bu iki ressamın caminin ışığı iyi alamadığından şikâyet edip, cami kubbesinde olabildiğince delikler açılmasını ve gün ışığının yoğun bir şekilde içeri girmesinin sağlanmasını istediklerini ifade etti.

Sultanahmet Camii’nin sergi olarak kullanılmasına karşı çıkıldığını belirten Çiçek, talebin Mimar Ahmet Kemalettin Bey tarafından sert bir şekilde tepki gösterilerek gerçekleşmediğini söyledi.

CHP’Lİ VEKİL HIZINI ALAMADI

Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu TBMM’deki bir oturumda Ayasofya’nın müze kalmasının gerektiğini söylemişti. Kaboğlu sözlerinin devamında daha da ileri giderek “Hatta Sultanahmet de müze olmalı çünkü bunlar artık bizim kendi şeyimiz değil, kendimize özgü değil insanlığın ortak mirasıdır bunlar.” ifadelerine yer vererek yeni bir skandala imza atmıştı.

HEM AHIR HEM KIŞLA OLARAK KULLANDILAR!

Tek partili 1923 ile 1950’li seneler arasında camiler kapatıldı, “depo”, “ahır” gibi işlerde kullanıldı. Bir tarihte Sultanahmet kışla ve ahır olarak kullanıldı. Sultanahmet Camii’nin doğu duvarında mavi çinilerin üzerinde hala at bağlama halkalarının izi durmaktadır. Aynı zamanda Sultanahmet Camii kapatılarak senelerce asker alma dairesi yapılmıştı. İçinde askerler yatıp kalkıyordu. İbadet yasaktı.

Editör: TE Bilisim