Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/İstanbul

ABD Başkanı Donald Trump’ın diyalog elçisi, Richard Grenell, twitter hesabından paylaşım yaparak bunun nasıl mümkün olduğuna dair herhangi bir açıklamada bulunmadan, 2 Eylül’de Kosova ile Sırbistan müzakere masasında buluşacaklarını belirtti. Grenell, yaptığı paylşaımda şu ifadelere yer verdi: “Kosova ve Sırbistan liderlerinin 2 Eylül’de Beyaz Saray’da görüşmek üzere bir araya geleceğini duyurmaktan mutluluk duyuyoruz.”

27 HAZİRAN TOPLANTININ İPTALİ AVRUPA ‘GİRİŞİMİ’YDİ

Hatırlayacak olursak, Kosova’da savaş döneminde işlenen suçlularını yargılamak üzere kurulan Özel Mahkeme’nin Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi hakkında bir iddianame yayınlamıştı. Bunun üzerinde ise 27 Haziran toplantısı iptal olmuştu. 27 Haziran toplantısının iptali, Özel ile gerçekleştirilen bir Avrupa bir girişimi olarak açıkça ortaya çıkmıştı. Şu anda bu oluyor. AB, tüm sürecin kontrolünü elinde tutuyor ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç’in masaya oturmasına olanak tanıyor, tabii ki Thaçi ile değil, Kosova başbakanı olarak Avdullah Hoti ile oturttu. Öte yandan, ilan edilen bu 2 Eylül toplantısı, Priştine’nin ABD’nin Diyalog sürecine dahil edilmesi konusunda ısrar ettiği bir zamanda geliyor.

THAÇİ’NİN KENDİ ÜLKESİNİ SATMA MUTLULUĞU

Kendi ülkesini resmi olarak da 27 Haziran’da satma fırsatını kaçıran Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Kosova ile Sırbistan arasında Washington’da yapılacak görüşmenin tarihinin belirlenmesini memnuniyetle karşıladı. Cumhurbaşkanı Thaçi, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Kosova ile Sırbistan arasındaki görüşmeler için Beyaz Saray’da ilan edilen görüşmeyi memnuniyetle karşılıyorum. Bölgede barış ve istikrara olağanüstü bağlılığı için Amerika Birleşik Devletleri’ne minnettarız.” ifadeleri kullandı.

DARBECİ BAŞBAKAN HOTİ DE MUTLU

2 Eylül’de yapılması planlanan görüşmeyi darbeci Başbakan Avdullah Hoti de memnuniyetle karşıladı.

Başbakan Hoti, facebookta yaptığı paylaşımda, ABD, Kosova’nın devlet kurma sürecinde her zaman çok önemli destekçisi olduğunu iddia ederek, “2 Eylül’de Beyaz Saray’da iki bağımsız ülke olarak Kosova ve bölgenin ekonomik perspektifini değiştirecek önemli ekonomik işbirliği projelerini Sırp tarafı ile görüşmek üzere bir araya geleceğiz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim