Ceyhun Aşirov / Minsk

Belarus’ta geçtiğimiz hafta sonu yapılan tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından ülkede büyük bir kaos yaşanıyor.

Merkez Seçim Komisyonu’nun mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nın yüzde 80 oy alarak seçimi kazandığını açıklaması sonrası, sonuçların şaibeli olduğu gerekçesiyle muhalefetin adayı Svetlana Tihanovskaya’nın taraftarları ülke genelinde geniş çaplı protesto gösterileri başlatmıştı.

Ülkede 23 yıldır yönetimi elinde bulunduran Lukaşenko, hafta sonu yapılan seçimlerde oy kullanırken böyle görüntülenmişti.

Yarın Belarus’ta bölgenin kaderini ilgilendiren Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak: 27 senelik iktidarın davamı mı yoksa “İkinci Meydan” mı?

Dünya

Habere Git

SEÇİM MERKEZİ BAŞKANI DA DOĞRULADI

Güvenlik güçleri gösterileri bastırmaya çalışırken ortaya atılan bir iddia gündemin ilk sırasına oturdu. Seçim sonrası bir süre haber alınamayan daha sonra Litvanya’ya gittiği öğrenilen Tihanovskaya’ya, ülkeyi terk etmesi için polis zoruyla baskı yapıldığı açıklandı.

Konuyla ilgili gazetecilere açıklama yapan Tihanovskaya’nın seçim merkezinin başkanı Olga Kovalkova, “Ülkeden ayrılmak Svetlana’nın kendi seçimi değildi. Onu, bunun için zorladılar. Ancak yine de önemli olan, onun şimdi hapiste değil, Litvanya’da olmasıdır’’ dedi.

PROTESTOLAR HIZ KESMİYOR

Öte yandan Başta Başkent Minsk olmak üzere Ülke genelinde yoğun protesto gösterileri devam ederken polisle göstericiler sık sık karşı karşıyla geliyor.  İçişleri Bakanlığı’na bağlı özel kuvvetlerin müdahalesine molotof kokteyli ve taş atarak karşılık veren göstericiler, bazı caddelere demir parmaklıklar ve çöp tenekeleriyle barikatlar kurmaya başladı.

Ülkenin her yerinde eylem yapan göstericiler seçim sonuçların adil olmadığını belirtirken Lukaşenko’dan görevi bırakmasını talep ediyor.

LUKAŞENKO: BİZİM KOYUNLARI KULLANIYORLAR

27 senedir koltuğunu koruyan Lukaşenko ise eylemcileri Batı’nın adamı olarak suçlayarak, “Ülkeyi karıştırmak için bizim koyunları kullanıyorlar. Onlar sarhoş ve uyuşturucu almışlar” şeklinde bir açıklama yaptı

Öte yandan Belarus’ta gösteriler davam ederken Rusya, Çin, Kazakistan ve Azerbaycan’dan devlet başkanı düzeyinde Lukaşenko’yu seçim “zaferinden” dolayı tebrik ettiler.

Editör: TE Bilisim