CHP Genel Başkanı olan ama cumhurbaşkanı adayı olmayan Kemal Kılıçdaroğlu siyasi intihar olarak yorumlanan, “Bütün renkleri Meclis’e taşımayı başardık” ifadesiyle Pensilvanya’da kurulan İP’i ve PKK’nın siyasi uzantısı HDP’yi Meclis’e sokmak için çalıştıklarını itiraf etti. Bu itirafın ardından giderek şiddetlenen iç muhalefet sonunda Kılıçdaroğlu’nun istifasını gündeme getirdi.

Erem Şentürk/İstanbul

CHP’li seçmenler ve birçok milletvekili, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kameralar karşısına çıkıp istifa etmesini beklerken ondan şaşırtan bir açıklama geldi.

“BÜTÜN RENKLERİ MECLİS’E TAŞIDIK!”

Kılıçdaroğlu “Seçimde başarılı olduklarını ve kaybedenin AK Parti olduğunu” söyleyerek parti örgütlerine teşekkür etti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kemal Kılıçdaroğlu, “İnce’nin seçimlerde beklentilerin altında kaldığını” ifade ederek kendisinin hiç eksikliğinin olmadığını ima etti.

CHP lideri alınan sonuçları yenilgi olarak kabul etmemesinin yanı sıra açıklaması sırasında, “İktidarın istediği iki partili bir Meclis’ti, şimdi bütün renkleri Meclis’e taşımayı başardık.” ifadelerini kullandı. Bu ifadelerin “PKK’yı Meclis’e CHP soktu” iddialarının itirafı olarak yorumlanmasından sonra CHP’nin, HDP ve İP ile yakınlaşmasından rahatsız olan parti teşkilatlarından Kılıçdaroğlu’na istifa çağrıları gelmeye başladı.

İZMİR, PKK DESTEKÇİSİ CHP’DEN RAHATSIZ”

CHP’nin İzmir Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Alaattin Yüksel, partisinin, kalesinde neden oy kaybettiğini şu sözleriyle açıkladı:

CHP BAŞKANI MI YENİ PARTİ Mİ?

“İzmirli, iktidardan da ana muhalefetten de memnun değil. İktidardan zaten rahatsız ama ana muhalefette de bir sorun var. Fakat ‘HDP barajı geçsin kaygısı’ ile hareket edildi. Bizim partililerin ülkenin geleceğiyle ilgili hassasiyetleri yüksek.”

24 Haziran seçimlerinden sonra verdiği olgun mesajlarla dikkat çeken Muharrem İnce’nin CHP başkanı olmasını isteyen parti örgütlerinde, Kılıçdaroğlu’nun istifa etmemesi halinde yeni parti kuracağı konuşuluyor.

Geçmiş yıllarda SHP’nin kuruluş sürecine benzeyen bir ortamın hazır olduğuna dikkat çeken bazı CHP’li yöneticiler, “Eğer Kılıçdaroğlu inat ederse, İnce’nin yeni parti kurmaktan başka çaresi kalmayabilir; çünkü Kılıçdaroğlu’nun belirlediği CHP yönetiminin başarısız olmasının ötesinde HDP ve İP ile yakınlaşması geleceğimiz için büyük bir risktir” şeklinde değerlendiriyor.

Editör: TE Bilisim