Doğal yollarla basur tedavisi için önerilenler şu şekilde sıralanabilir:

Lifli gıdalara (tam tahıllı ekmekler, yulaf) ağırlık verilebilir. Makat çevresine sıcak ve soğuk kompres uygulanabilir. Farklı sıcaklıklarda uygulanan kompres bölgedeki şişkinliği alır. Baharatlardan uzak durulmalıdır. Baharatlı yemekler anüs bölgesini olumsuz etkiler ve bu bölgede yanma yaratabilir. Çay, kahve ve şekerli gıda tüketimi azaltılmalıdır. Dışkıyı yumuşak tutmak gerekir. Bu nedenden ötürü bol su tüketilmelidir. Altı ile sekiz bardak arası su basur şikayeti olan kimseler için uygundur. Alkol tüketilmemelidir. Kabızlığı önlemek gerekir, bu nedenle boşaltım ihtiyacı bekletilmeden giderilmelidir. Egzersiz yapmak gerekir. Metabolizmayı hızlandırarak tuvalete çıkma sıklığı artırılabilir. Uzun süre oturulmamalıdır. Anüs damarlarındaki basınç yüksek seviyelere çıkmamalıdır.

Basur tedavisi için gerekli olan şeylerin başında kaliteli bir beslenme ve spor rutini gelir. Gerekli hijyen koşulları da mutlaka sağlanmalıdır.

❓Basura İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Hemoroide iyi gelen besinler şöyle sıralanabilir:

Lifli (posalı) besinler: Yulaf lapası, baklagiller, sert kabuklu meyveler ve sebzeler en yaygın bulunan lif kaynaklıdır. Basura karşı alınacak önlemlerde en etkili hamle lif açısından zengin bir diyet benimsemektir.

Süt ürünleri: Probiyotik açısından zengin besinler (yoğurt ve kefir) mide ve bağırsak sorunlarını önemli ölçüde azaltır. Mango çekirdeği: İltihap önlemesiyle meşhurdur. Günde iki kere bir kaşık balla tüketilebilir.

Söz konusu ileri seviye hemoroid olduğunda hiçbir gıdadan mucize beklememek gerekir. Bu hastalığın tedavisi çoğu zaman profesyonel yardım gerektirir. Yaşam kalitesini bu denli etkileyen bir hastalıkta hekime gitmekten kaçınmak makul bir davranış değildir.

❓Basur Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Anüs etrafında oluşan epey şiddetli kaşıntı Anüse yakın bölgelerdeki ağrılı yumrular yada şişkinlik Otururken ağrı oluşması Dışkıda kan gözlemlenmesi

Bu belirtilerin var olması kişilerin başlı başına basur olduğu anlamına gelmez. Teşhis için muhakkak hekim muayenesi gerekir. Üstte bahsi geçen belirtiler bazen başka hastalıklara delalettir. Kişilerin kendi kendilerine teşhis koyması tavsiye edilmez. Doktor muayenesinde anal muayene gerçekleştirilir. Kırk yaşının üstündeki hastalarda fazladan tahliller yapılabilir. Teşhis konulduktan sonra basur tedavisi başlar.

Doğal tedavi ve evde kolayca uygulanabilen tedavi yöntemleri hakkında mutlaka incelemeniz gereken içeriklere bu bağlantı dirilispostasi.com/haberleri/dogal-tedavi üzerinden ulaşabilirsiniz.

❓İç Hemoroidin Evreleri Nelerdir?

İç basur evreleri şu şekilde açıklanabilir:

Birinci evre: Dışkıda kanama gerçekleşir. Basurun bir kısmı dışkılama sırasında dışarı çıksa da yeniden makatın içine girer.

İkinci evre: Basurun tamamı dışkılama sırasında dışarı çıkar ve içeri girer. Üçüncü evre: Basur sarkması gerçekleşir. Dışarı çıkan et parçası yalnızca parmakla içeri sokulabilir. Dördüncü evre: Dışarı çıkan parça parmakla içeri sokulamaz duruma gelir. Kişiler bu evredeyken oturma problemi yaşamaya başlarlar.

Toplamda dört farklı hemoroid vardır ve iç hemoroid bunlardan bir tanesidir. Diğer hemoroid çeşitler ise şöyledir:

Dış hemoroid Prolapse hemoroid Troboze hemoroid

Bu türlerin kendi aralarında çeşitli farklılıkları bulunur. Ortaya koyduğu semptomlar ve belirtileri farklı olabilir. Dış hemoroid aralarında en ağrısız olanıdır.

❓Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir?

Hemoroid tedavisi aşağıdaki durumlar dikkate alınarak yapılır:

Dış hemoroid hastaya acı vermiyorsa veya bu kişide rahatsızlık yaratmıyorsa tedavi gerektirmez. İç hemoroidler belli bir aşamaya dek ilaçla tedavi edilebilir. Yalnızca ileri seviye vakalarda cerrahi işlem uygulanır. Yüzdelik dilime vurulduğunda çok az hastada bu durum vardır. Makat bölgesini rahatlatmak için ılık suya oturulabilir. Lazerle tedavi yöntemi sayesinde basur dokusu kesilip alınabilir.

Basur tedavisi uzman kişiler tarafından kısa sürede yapılabilir. Bu durumdan muzdarip olan kişilerin hekimlerden çekinmeyip muayene olması gerekmektedir. Aksi takdirde kişilerin yaşam kalitesi büyük ölçüde düşecektir.

Editör: TE Bilisim