Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Arnavutluk

Balkan ülkelerinde komünizm etkisiyle ve yaşanan savaşlar neticesiyle bölge halkı yüksek derecede fakirleşti. Arnavutluk’ta, komünizmin hakim olduğu dönemde halkın ekonomik durumu yüksek oranda ağırlaştı. Bu ülkelerin ekonimik durumu Arap ülkelerin işlerine yaradı.

Araplar’ın balkanlar üzerinden etkisinden korkan Avrupa ülkeleri bölgeye hem daha büyük ilgi göstermek hem de bu ülkelerle en kısa zamanda üyelik müzakerelerini başlatılması gerektiğini dile getirdi.

BALKANLAR’LA MÜZAKERELER BAŞLAMALI

Avusturya Avrupa İşleri Bakanı Caroline Edtstadler, Batı Balkanlar, Avrupa’nın güvenliği ve istikrarı için büyük önem taşıyor ve tüm bu ülkelerin bir gün Avrupa Birliği’nin bir parçası olması gerektiğini söyledi. Bakan Caroline Edtstadler, Avrupa’nın projesi, özellikle Batı Balkanlar’daki tüm Avrupa ülkeleri Avrupa perspektifine sahip olduğunda sözde sona ereceğini iddia etti.

Avusturya Avrupa İşleri Bakanı Caroline Edtstadler

Edtstadler, özellikle Arnavutluk ve kuzey Makedonya ile katılım müzakerelerini başlatmaktan yana olduğunu belirterek, “Bu ülkeler müzakerelere başlamak için çok şey yaptı ve biz de destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Avusturyalı Bakan, ilk ziyaretini Paris’e yaptığını ve yetkililerle kendi ülkesi ve Avrupa’nın güvenliğini konuştuklarını belirterek, “Batı Balkanlar istikrar ve güvenlik açısından büyük önem taşıyor. Batı Balkanlar, göçmenlerin durdurmada ne kadar önemli olduğunu 2015 ve 2016’da görüldü. Bu yüzden çok kararlıyız ve bölgedeki tüm ülkelerin hak ettikleri bir Avrupa perspektifine sahip olmaları önemlidir.” dedi.

ÇİN VE TÜRKİYE’NİN ETKİSİ ARTIYOR

Avusturya’nın hedefinin eski Yugoslavya ve Arnavutluk’un tüm ülkelerinin bir gün AB üyesi olmaları olup olmaması gerektiğini sorulan Edtstadler, tüm bu ülkelerin açıkça Avrupa’nın bir parçası olduğunu ifade etti.

Bu ülkelererin gelecek yılda üye olması söz konusu olamdığını diyen Edtstadler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Büyük ihtimalle 10 yıl sürecek uzun bir süreç. Ancak, onlara Avrupa perspektifi vermezsek ve dürüstçe bu ülkelerle katılım için müzakere etmezsek, bölgedeki başkalarının etkisi artacaktır.”

Bakan Edtstadler’e göre, Suudi Arabistan’ı Rusya’nın yanı sıra bölgede bir etki hedefi olarak da içerirken, diğer aktörler genellikle Çin ve Türkiye olarak kabul ediliyor. Son dönemde Arnavutluk, Suudi Arabistan ile güçlü bağlar arayan tek ülke. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, son zamanlarda Riyad’ı sık sık ziyaret etti ve birçok alanda anlaşma imzaladı.

Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Arnavutluk

Editör: TE Bilisim